Početna KULTURA 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar: Ove godine prvi put nastupaju dva...

13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar: Ove godine prvi put nastupaju dva zadarska pjevačka zbora!

Foto: noviradio.hr

Za sve ljubitelje glazbe i zborskog pjevanja, sa zadovoljstvom najavljujemo da će na 13. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Zadar koji se održava od 25. do 28. svibnja ove godine nastupiti 14 zborova u tri kategorije. U četvrtak 25. svibnja 2023. s početkom u 20 sati u crkvi sv. Krševana održat će se koncert Vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka u sklopu otvorenja 13. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar. Nastupit će preko 300 sudionika, a novost je i da će ove godine po prvi put sudjelovati dva zadarska pjevačka zbora koji će braniti naše boje: Hrvatsko pjevačko-glazbeno društvo Zoranić i mješoviti zbor Glazbene škole Blagoje Bersa pod vodstvom Nade Smoljan.

“Ugledna manifestacija izrasla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru koje se bijenalno svake dvije godine održava u Zadru kao jedan od nositelja i poticatelja tradicije amaterskog i zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i interanacionalnoj razini”, istakla je Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar dodavši kako je od samog početka natjecanje zamišljeno na jednom visokom nivou čemu doprinosi pažljivo odabrani neovisni međunarodni stručni žiri odnosno Povjerenstvo koje se posebno bira svake godine.

foto: noviradio.hr

Raspored natjecanja predstavila je ugledna zadarska sopranistica, Nela Šarić, dok je umjetnički voditelj natjecanja, Tomislav Košta posebno istaknuo kako je ovo natjecanje isključivo u spomen na maestra Antuna Doličkog koji je preminuo prije nekoliko mjeseci, a koji je ostavio duboki trag od samog osnutka natjecanja te mu se na ovaj način natjecanje zahvaljuje na cijelom njegovom doprinosu:

“Spomenuli smo otvaranje koje će biti u četvrtak u 20 sati. Na njemu će nastupiti volačni ansambl Brevis iz Osijeka sa svojom dirigenticom Antoanetom Radoča Jerković. Dakle, radi se o jednom vrhunskom ženskom pjevačkom zboru koji je već godinama jedan od najuglednijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja i koje često vidimo u medijima. Vrlo smo sretni da ćemo na otvorenju imati priliku čuti jedan vrhunski hrvatski zbor!”

Uz najavu ove primamljive glazbene manifestacije, organizatori su naglasili kako je ulaz besplatan za sve posjetitelje!