Početna VIJESTI 23. MEĐUNARODNI DANI MASLINE 2021. U ZADRU Očekuju se uzorci ulja iz...

23. MEĐUNARODNI DANI MASLINE 2021. U ZADRU Očekuju se uzorci ulja iz svih sedam županija jadranske Hrvatske

foto: Dani masline

23. Međunarodna manifestacija  Dani masline 2021.  ove će se godine održati 30. travnja  i 1. svibnja u Zadru. No, pandemija će diktirati održavanje manifestacije, kažu organizatori.

Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije, rekao je Benito Pucar  predsjednik Organizacijskog odbora.

foto: PR Dani masline

Natjecanje u dvije kategorije

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori,  uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 29. 03. 2021. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku.

Podatci za plaćanje:

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842

MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2020.

Kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

foto: PR Dani masline

Benito Pucar otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga,  dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sada i to:

                – kategorija otvorenih ulja

                – kategorija pakovine

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti:

Filip Erceg – 099/ 510 91 54,

Matko Bačinić – 095/ 908 37 31

Zavod za javno zdravstvo Zadar:023/  301 – 355, 300 – 856,

e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Maslinarski marendin za linearni akcelerator

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar,  imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovoljne priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku  uređaja za zračenje – linearnog akceleratora  neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija  donirati će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti,  kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama  prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savuudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji   Dani masline 2021 u Zadru. 

foto: PR Dani masline