Početna VIJESTI 5. ZADAR ORGAN FESTIVAL U petak koncert za sve ljubitelje baroka

5. ZADAR ORGAN FESTIVAL U petak koncert za sve ljubitelje baroka

U ponedjeljak, 11. rujna u 19:30 sati, održao se treći događaj 5. Zadar Organ Festivala – projekta usmjerenog prema nekonvencionalnom prikazu orgulja u različitim ulogama. Na ovom je koncertu u atriju Providurove palače predstavljena jedinstvena i skladna fuzija zvukova tradicionalnih melodija Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te suvremenog glazbenog izraza.

U srcu ovog očaravajućeg etno koncerta našao se vokalni kvintet Pjev proslavljen sa svojim moćnim ženskim vokalima i prezentacijom stoljetne balkanske vokalne tradicije koja je odjekivala povijesnim, ali istovremeno i modernim prostorom Providurove palače. U njihovom im se nastupu pridružio međunarodno priznati britanski glazbenik Kit Downes, čija je vještina na orguljama nagrađena od strane BBC-a i nominirana za Mercury nagradu. On je zasvirao na rijetko korištenom harmoniju iz samostana sv. Mihovila kojeg su uvijek podupirući franjevci posudili za ovu izvedbu. U instrumentalnoj podršci vokalnom ansamblu priključio mu se Hayden Chisholm, saksofonist iz Novog Zelanda poznat po širokoj paleti neobičnih zvukova koje proizvodi: od mikrotonalnog ugađanja alt saksofona, indijske shruti kutije do grlenog pjeva koji se smatra jednom od najtežih pjevačkih tehnika jer pjevač istovremeno mora proizvoditi više od jednog tona. 

Želja za očuvanjem i njegovanjem tradicijske vokalne glazbe Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, ali i za istraživanjem neistraženih glazbenih teritorija kroz improvizaciju, spojila je ove umjetnike koji su nedavno izdali svoj album prvijenac „Medna roso“, predstavljen na ovom koncertu. Njihov inovativan izraz dokaz je transformativne moći glazbenog zajedništva koja prelazi kulturne, narodne i vremenske podjele. Bilo je to utjelovljenje glazbene inovacije te spoj prošlosti i sadašnjosti, kao i primjer predanosti i odvažnosti Zadar Organ Festivala koji svojim programima redovito širi granice klasičnog izraza i ruši brojne stereotipe vezane uz orgulje.

Sljedeći koncert 5. Zadar Organ Festivala održat će se 15. rujna u crkvi sv. Mihovila, u 20 h. Nastupit će kvartet sastavljen od barokne violine (Silvio Richter), oboe (Dora Draclin), violončela (Anthony Havelka) i orgulja (Katarina Lamotte), s programom sastavljenim od djela baroknih majstora. Ulaz je slobodan, uz mogućnost novčane donacije.

Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.