Početna VIJESTI ŽUPAN LONGIN: “Vjerujem da će ovi ugovori motivirati naše gospodarstvenike i poduzetnike!”

ŽUPAN LONGIN: “Vjerujem da će ovi ugovori motivirati naše gospodarstvenike i poduzetnike!”

Foto: noviradio.hr

Zadarski župan Božidar Longin danas je uručio ugovore o poslovnoj suradnji bankama za realizaciju programaKreditom do uspjeha” za subvencioniranje kamata na kredite u Zadarskoj županiji.

Rezimirajući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija pokrenula je programKreditom do uspjeha” putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Župan se ovom prigodom zahvalio svim prisutnim bankarima kojih je danas u Maloj vijećnici Doma županije prisustvovalo ukupno 7 od 8 bankara:

“Naši poduzetnici će u ovom projektu dobiti nekih 5 milijuna eura, a krediti se odobravaju u iznosu od 30.000,00 do 400.000,00 eura za investicije što nije mala svota za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, te nabavu nove opreme pri čemu moraju zadovoljiti formu koju će njima bankari propisati. Subvencija će biti 2 posto kamata”, istaknuo je Longin dodavši kako poduzetnici moraju biti jaki kako bi izdržali ovo trenutno stanje vjerujući kako će s ovim potaknuti naše gospodarstvenike i poduzetnike da krenu u ovu akciju što prije jer kad se ovih 5 milijuna potroši što prije, doći će još, a to je zaista prilika da ojačaju to malo.

Obrtna sredstva u funkciji investicije mogu financirati do najviše 10% za uslužne djelatnosti, tj. do najviše 20% za proizvodne djelatnosti od odobrenog iznosa investicijskog kredita.

Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita (razdoblje korištenja, počeka i otplate).

Podsjetimo, u prošlom ovakvom projektu bilo je 42 korisnika na iznos od 60 milijuna tadašnjih kuna koji su dva puta povećavali upravo zbog velike potražnje dok su se svi projekti pokazali izuzetno dobrima i uspješnima.

Prema županovim riječima, kamate kod nas znatno su niže u odnosu na kamate u Europi, pritom naravno misleći na kamate iz subvencije .

Nakon uvodnog govora, župan je uručio prigodne ugovore bankama.

foto: noviradio.hr