Početna VIJESTI AKCIJA SIGURNA PLOVIDBA 2021. Josip Bilaver: “Veliki broj prekršitelja su strani državljani!”

AKCIJA SIGURNA PLOVIDBA 2021. Josip Bilaver: “Veliki broj prekršitelja su strani državljani!”

Foto: Noviradio.hr

Već tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru „SIGURNA PLOVIDBA 2021.“ održava se danas na području osam lučkih kapetanija među kojima i one zadarske.

Ovogodišnja će akcija obuhvatiti kontrolu brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Provest će se i kontrola tvrtki za iznajmljivanje plovila kao i nadzor korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila te kontrola pomorskog prometa u područjima intenzivne plovidbe.

Foto: Noviradio.hr

 Akciju će u zadarskom akvatoriju pratiti i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

– Nama je prije svega cilj educirati i emancipirati probleme s kojima se susrećemo u plovidbi morem, odnosno nepoštivanja pravila koja bi svi oni koji sudjeluju u prometu na moru trebali poštovati. Danas nam je zadatak obići ona frekventna mjesta gdje je najveći broj jedriličara i prometa i vidjeti da li svi oni koji su u plovidbi imaju li sve valjanje dozvole te vidjeti kojom se brzinom kreću i nastojati one koji su u prekršaju kazniti ali i upozoriti na eventualna počinjenja prekršajnih djela – kazao je Bilaver i istaknuo kako je ove godine, za razliku od lani, uočeno povećanje prometa na moru, iako ono još nije na razini iz 2019. godine.

– Prošle i pretprošle godine na moru je bilo po 15 smrtno stradalih osoba, dok ih je ove zasada 10. Činjenica je to koja nas veseli jer tu vidimo određeno smanjenje. Najčešći prekršaj na koji stalno upozoravamo, kao i vi mediji, jest glisiranje blizu obale gdje oni koji to rade ugrožavaju sigurnost i kupača i djece i ronioca i ovim ih putem pozivam da obrate pozornost na te prekršaje. Moram naglasiti kako su veliki broj prekršitelja strani državljani i moramo ih educirati što smiju, a što ne smiju ovdje raditi.

Foto: Noviradio.hr

Bilaver je upozorio i na starost flote lučke kapetanije te najavio njenu obnovu. U suradnji s Ministarstvom zdravstva ove se godine ide u nabavku deset novih plovila koji će se financirati iz europskih sredstava. Također, najavljena je i objava javne nabave za dvadesetak plovila koja će se financirati iz državnog proračuna za 2022. godinu, a ukupna vrijednost plovila koja će se nabaviti iz nacionalnih sredstava je oko 25 milijuna kuna.