Početna VIJESTI PROCJENA ŠTETE U OBROVCU I GRAČACU JOŠ UVIJEK TRAJE

PROCJENA ŠTETE U OBROVCU I GRAČACU JOŠ UVIJEK TRAJE

Foto: Čitateljica

Župan Božidar Longin danas se, prilikom uručenja ugovora za poslovnu suradnju s bankama, kratko osvrnuo na nedavnu poplavu koja je pogodila područje Obrovca i Gračaca te prouzročila ogromne materijalne štete.

Longin je staknuo kako su na jučerašnjoj online konferenciji s premijerom pričali o nastaloj materijalnoj šteti koja se još uvijek utvrđuje. Konačna procjena štete trebala bi biti gotova do petka, a tada ćemo saznati i koliko će biti novčana pomoć Vlade za sanaciju štete.

“Obrovac je dosta stradao. Pretežno su stradale ceste odnosno manje ceste, nazovimo ih lokalnim cestama, zbog odrona. Popis šteta pravimo još uvijek. Obilazimo mjesta pogođena poplavom i možemo reći da od velikih šteta možemo izdvojiti pretežno Gradsku knjižnicu Obrovac koja je kompletno nastradala, osnovna škola, srednja škola dvorana, dječji vrtić, no sve je u funkciji. Još jučer je sve bilo kompletno dezinficirano i u funkciji je. Najviše je nastradao i hotel koji se trebao sutra otvoriti.”

Župan je istaknuo kako je jučer razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Šimom Erlićem koji su mu potvrdili da u Zadarslu županiju stižu značajna sredstva za sanaciju štete.

“Dva milijuna eura sam rekao onaj dan dok još nismo utvrdili druge štete, no u međuvremenu smo ustanovili da je uništen i most na Krupi kod Manastira koji će se morati ponovno graditi. Štete se i dalje zbrajaju i kroz par dana mogli bismo znati kolika je kompletna šteta. Najveća je šteta na infrastrukturi, ali moramo biti zahvalni da nam je svima ostala glava na ramenima i da nema žrtava poplava”, zaključio je Longin.