Početna VIJESTI AKTUALNI SAT O radovima na Diklu, “bezobraznim” ugostiteljima i eksponatima moderne umjetnosti

AKTUALNI SAT O radovima na Diklu, “bezobraznim” ugostiteljima i eksponatima moderne umjetnosti

12. sjednica Gradskog vijeća počela je aktualnim satom na kojem nije manjkalo prozivanja, no već prije „Aktualca“ odbačene su točke o kojima već nekoliko sjednica za redom nema dogovora. Jedna od njih je i izgradnja tehničkog školskog centra koji se najčešće spominjao u nastavku rasprave na sjednici.  Vijećnik Enio Meštrović istaknuo je ispred kluba svoje Neovisne liste kako više neće podržati niti jedan projekt koji dolazi iz Gradske uprave, a razlog je neprovođenje izglasanih amandmana na prošlom proračunu:

„Ubuduće ćemo bojkotirati i skidati s dnevnog reda svaki vaš projekt do proračuna… dok ne ispoštujete sve amandmane koje ste potpisali. Ako ne znate kako, dajte ostavku“, rekao je Meštrović.

Gradonačelnik Branko Dukić pojasnio mu je kako su svi njihovi amandmani  prihvaćeni i uključeni u proračun iako su nerealni i štetni:

„Vi ne poštujete niti razumijete procedure vijeća. Ne razumijete niti što je proračun grada. Bio je usvojen svaki vaš amandman, a vi sada nemate pojma koji su to amandmani koje ste izglasali. Izglasali ste sve jedan amandman na štetu cijelog proračuna“, rekao je Dukić.

SDP-ovog Danijela Radetu zanimalo je kada Zadrani mogu očekivati prvu uređenu plažu jer Kolovare to nije. Gradonačelnik Dukić odgovorio je kako je uređen prvi, obalni dio te projekt ide dalje. No, dodao je da se pita hoće li ijedna točka proći.  

HSP-ov Mate Lukić prozvao je ugostitelje da bezobrazno i bezrazložno dižu cijene, a ne nude ništa. Gradonačelnik Dukić složio se s ocjenom o visokim cijenama u ugostiteljskim objektima, ali ne i ocjenom da je Zadar najskuplji grad u Hrvatskoj. Krenuo je potom nabrajati javne usluge za koje tvrdi da su među najjeftinijma u Hrvatskoj – poput javnog prijevoza, cijene vrtića itd.

SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša upitala je zašto je odgođeno postavljanje eksponata iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te upitala vijećnicu Dinu Bušić jesu li znali da nemaju uvjete ili su lagali građane? Pročelnica Bušić na to je odgovorila da će sve biti realizirano u ovoj godini:

„Grad Zadar će stvarno postati centar moderne umjetnosti i to u ovoj godini. Dakle, u 11. mjesecu se vidimo. Najavili smo, nismo precizirali datum ali smo rekli da će biti ove godine… biti će“, rekla je Bušić:

HDZ-ov Damir Burčul upozorio je na nelogičnosti u ulici Franje Tuđmana to pitanju biciklističke staze i prostora za pješake, a zanimala su ga i nagađanja o rastu cijena za realizaciju CGO Biljane:

„Ovih dana smo čitali da se cijena podiže za 100 milijuna kuna pa pitam gradonačelnika ima li kakav okvir da je to 100 milijuna ili može ići više“, upitao je Burčul. Dukić je odgovorio da CGO ide svojim tijekom te se početkom iduće godine očekuje probni rad i zatvaranje odlagališta Diklo.

Ante Rubeša prozvao je Vodovod za reketarenje te pritom naveo primjer građanke kojoj je zbog računa od 80 kuna došla ovrha veća od 3 tisuće kuna.

Drita Dunatov ogorčena je stanjem na Diklu i ocijenila kako bi ga bolje izvela djeca iz dječjeg vrtića s kanticama i lopaticama nego izabrani izvođač radova. Gradonačelnik Dukić je rekao kako su svjesni svih problema koje s izvođačem radova. „Nemam tu što reći, čekam završetak radova, a kada se to dogodi svi ćemo reći – to je trebalo i prije.Svjestan sam sezone, dogovorili smo samo prvi sloj asfalta, puno promjena ima i radit će se još, ali kad se završi, vjerujem da će život građan biti puno bolji“, zaključio je Dukić.