Početna VIJESTI ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe...

ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe već za građane”

foto: noviradio.hr

Vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin danas su na iniciranom radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem ponudili svoje rješenje za izlazak iz proračunske krize. Rubeša je kazao kako je Klub vijećnika Akcije mladih glasao protiv proračuna zbog ne prihvaćanja amandmana te istaknuo kako se ne smatraju krivima za blokadu proračuna.

“Klub vijećnika akcije mladih je glasao protiv proračuna, ali sebe ne smatramo krivi za blokadu proračuna. Vi iz HDZ-a ste najveći krivci za to i zato smatramo da je neozbiljno nama slati pisma što se događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama. Činjenica je da je Grad Zadar ima veliki proračun, a da mi koji živimo u Zadru imamo najmanje koristi od njega”, kazao je Rubeša.

Rubeša je naglasio kako ovo nije ucjena te da ne rade za sebe već za građane te poručio:

“Ako ste preko noći pronašli 7 milijuna eura prostora u proračunu, pretpostavljamo da će se pronaći i 3 i po milijuna što je ukupan iznos naših 21 amandmana. Obrt Dadilje, besplatni pokaz srednjoškolcima i umirovljenicima što je i prilika da se podigne stabilnost i osiguraju radnička prava u gradskoj prijevozničkoj tvrtki, stanove za najam i za mlade, podizanje broja stipendija nisu uvjeti i prohtjevi gradonačelniče već potrebe koje su uzimajući visinu proračuna već odavno trebale biti primijenjene.”

Vijećnik Rubeša posebno se dotaknuo problema prostornog plana:

“Postojeći prostorni plan trenutno vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Iako su odrađene sve predradnje u obliku javnog uvida i vremena za prigovore, postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina. Mi smo kao klub vijećnika predali svoje prigovore a oni se sastoje od dvije osnovne stvari h2 (ha pola) i 30 % okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće (uži centar Grada) 40 % okrupnjene zelene površine. Smatramo da h2 zadovoljava osnovni uvjet urbanizacije prostora jer onaj tko gradi obiteljsku kuću na dva kata se mora udaljiti tri metra od ceste i susjeda a onaj što gradi zgradu od 50 metara se mora udaljiti najmanje 25 metara od ceste i susjeda. U tih 25 metara onda ima mjesta i za parking, zeleni park, autobusnu stanicu, dječje igralište i prostor za rekreaciju građana – kazao je Rubeša, ističući i potrebu da Mornarica zauvijek ostane sportsko rekreacijska zona u centra grada.”

foto: noviradio.hr

Gradonačelniku Branku Dukiću nije preostalo ništa drugo osim da o svemu dobro razmisli do iduće sjednice Gradskog vijeća kada bi trebao imati odgovor na prijedloge vijećnika Akcije mladih.

“Uzet ćemo nekoliko dana i proučiti o čemu se radi, ništa od ovoga što je rečeno ne zvuči neizvedivo” zaključio je gradonačenik.