Početna KULTURA BIENNALE NOVOG POKRETA Poznata umjetnica Marija Šćekić provodi zanimljiv projekt na području...

BIENNALE NOVOG POKRETA Poznata umjetnica Marija Šćekić provodi zanimljiv projekt na području Paklenice

Naša poznata plesna umjetnica i začetnica razvoja vertikalnog plesa u Hrvatskoj Marija Šćekić ove godine vraća se u Paklenicu sa novim projektom.  Biennale novog pokreta interdisciplinarni je i međunarodni projekt u koprodukciji Umjetničke organizacije Histeria Nova i Aeriosa Dance Society iz Kanade. Projekt se provodi na odabranim lokacijama Osječko-Baranjske, Ličko-Senjske, Zadarske i Šibenske županije u Hrvatskoj te u pokrajini British Columbia i gradu Vancouveru u Kanadi. Na području Starigrada-Paklenice i NP-a Paklenica odvija se 24.-27.rujna prema slijedećem programu:

U nedjelju 24.rujna održava se:

– 14.00-17.00h Radionica cijanotipije i toniranja cijanotipije pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller, dvorana kod upravne zgrade JU NP Paklenica, Franje Tuđmana 14a;

– 19.00-20.00h Utjelovljeni krajolici, razgovor sa vizualnom umjetnicom Sarah Fuller, dvorana u zgradi Općine Starigrad, Trg Tome Marasović 1, Starigrad.

Ovo je jedinstvena prilika za upoznavanje tradicionalnog foto procesa cijanotipije kroz objektiv lokalne flore i teksture! Na radionici će se izrađivati kamuflaža od tkanine inspirirana ekosustavom Paklenice koja će se koristiti u site-specific vertikalnoj plesnoj predstavi u kanjonu Velike Paklenice.

Od 24.-27.rujna od 14.30-17.00h  u kanjonu Velike Paklenice održavat će se eksperimentalne plesne probe  pod umjetničkim vodstvom Julie Taffe i Marije Šćekić  (smjer Ljuska) da bi zadnji dan, 27.rujna s početkom u 18.30h bila održana plesna izvedba za specifičnu lokaciju u izvedbi plesača Aeriosa Dance Society (Meghan Goodman, Chandra Crown, Cara Siu, Alex Tom, Vince Virr). Nakon plesne izvedbe slijedi okrugli stol u posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice s početkom u 20.00h, otvoreno za širu javnost.

Ponedjeljak 25.rujna je rezerviran za najmlađe za koje će se održati Radionica cijanotipije i vertikalnog plesa za djecu pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller i plesača Ishite Raine i Alexa Toma. Radionica će se održati od 09.30-14.30h u kanjonu Velike Paklenice (penjački smjer Zava).

Nakon Starigrada-Paklenice projekt se nastavlja u Karlobagu 28.-29.rujna (Mediteranski vrt Kava) te potom u Đakovu i Osijeku 2-7.listopada. Cjelokupni program događanja može se pronaći na linku https://www.histerianova.com/biennale-hr.html

Projekt se bavi temom ljudskog nagona za preživljavanje kao filozofsko, egzistencijalno i antropološko pitanje o …“odgovornosti čovjeka da neprekidno traga za smislom, bude usmjeren na nešto izvan sebe, da otkrije i ostvari prave vrijednosti u sebi i pronađe osobni smisao“ (Viktor E.Frankl, Nečujan vapaj za smislom).

Cilj projekta je prikupiti i sačuvati informacije o radu pojedinaca, umjetnika a na simboličkoj razini i informacije o običnim ljudima čiji rad, koji proizlazi iz njihovog načina života, ostavlja veliki trag u njihovim ali i životima drugih.

Evo zanimljive prilike za posjet i upoznavanje Paklenice kroz potpuno nove, umjetničke forme.