Početna KULTURA NARODNI MUZEJ Premijera emisije Muzeofonija

NARODNI MUZEJ Premijera emisije Muzeofonija

Međunarodni dan muzeja obilježava i Narodni muzej prigodnim programom. Osim virtualne izložbe o zadarskim parkovima, današnji dan u muzeju su iskoristili za premijeru Muzeofonije – emisije o kulturi. Kažimo i kako je posjet izložbenim paviljonima – Etnološki odjel – Gradska straža, Gradska loža i Kneževa palača – besplatan.

Virtualna izložba Parkovi Zadra

Međunarodni dan muzeja Narodni muzej Zadar obilježit će virtualnom izložbom kojom muzejski odjeli i stručne službe, svatko sa svog stručnog muzeološkog polazišta, daju osvrt na parkove Zadra, a sve to oplemenjeno vizualnim prilozima iz fundusa i fototeke, kao i edukativnim igrama. U okviru krovne teme „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“, predložene od ICOM-a za 2020. godinu,  u muzeju  su podtemu parkova prepoznali kao prikladnu za ilustraciju promicanja i razumijevanja različitosti i inkluzivnosti. 

Kao umjetno oblikovani otvoreni prostori, parkovi su prije svega djela ljudske kreacije i kao takvi predstavljaju kulturnu, ali i vrlo vrijednu prirodnu baštinu.  Kao kuriozitet treba istaknuti da se prvi dalmatinski javni park otvara upravo u Zadru 1829. godine.  Nekada mjesta uživanja i privilegij visokih društvenih slojeva, parkovi su danas mjesta raznolikih aktivnosti svih stanovnika suvremenog Zadra. O tim raznolikostima i funkcijama, kako u prošlosti tako i sadašnjosti, ovom virtualnom izložbom svoj osvrt daju Galerija umjetnina, odjel Muzej grada Zadra, Prirodoslovni odjel i Etnološki odjel te Dokumentacijska služba i Pedagoška služba.

Kroz fotografije i razglednice iz fundusa Galerije umjetnina i Muzeja grada Zadra pratimo povijest i razvoj parkova kao omiljenih mjesta druženja i relaksacije. Parkovi su oduvijek bili omiljeni motivi zadarskih fotografa poput Tomasa Burata, Ante Brkana, Vicka Zaninovića i Zvonimira Novakovića, pa njihove fotografije čine dio ove virtualne izložbe.

Prirodoslovni odjel daje pogled na urbanu bioraznolikost gradskih parkova jer je zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima, očuvanjem, revitalizacijom i stvaranjem mreže raznolikih staništa, od velikog značaja za zaštitu prirode, ali i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva.

Na funkciju parka nekad i danas s sociološko-antroploškog gledišta osvrt će dati Etnološki odjel. Inkluziju muzeja u parkove i obratno donosi Dokumentacijska služba pregledom izložbi, izdanja i edukativnih projekata vezanih uz parkove, dok će Pedagoška služba na temelju virtualnih izložbi svih odjela ponuditi edukativni program koji sadrži kviz za srednjoškolce, crteže za bojanje za najmlađe, križaljku za malo starije te osmosmjerku i puzzle za sve.

MUZEOFONIJA – vidcast Narodnog muzeja Zadar

U potrazi za novim načinom komuniciranja sa javnošću putem digitalnih platformi Marketinška služba Narodnog muzeja Zadar kreirala je novi internetski medijski format – vidcast Muzeofonija.

Povodom Međunarodnog dana muzeja premijerno će se na kanalima Narodnog muzeja Zadar prikazati prva u nizu emisija Muzeofonije. Muzejski voditelji i suradnici iz emisije u emisiju ugostit će nove goste koji će komentirati uvijek aktualne teme kako iz kulture, umjetnosti tako i iz naše svakodnevice.

Ovaj videoblog događanja u muzeju će na zabavan i edukativan način javnosti približiti djelovanje i prostor muzeja, povećati prisutnost muzeja na digitalnim platformama, povećati utjecaj muzeja na kulturni život grada te doprijeti do nove publike.

Muzeofoniju možete pratiti na društvenim mrežama Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom YouTube kanalu Narodnog muzeja Zadar.

https://www.youtube.com/channel/UCo4p3iQJhsBAy6CaqXZyWfg/videos

#ostanisnama #kulturanadistanci #muzeofonija