Početna VIJESTI MINISTRICA BRNJAC: “Iznimno je važno da upravljamo destincijom i da znamo što...

MINISTRICA BRNJAC: “Iznimno je važno da upravljamo destincijom i da znamo što želimo”

Ministrica turizma i sporta RH Nikolina Brnjac danas je bila u radnom posjetu Zadru prilikom kojeg je održala sastanak s gradonačelnikom grada Zadra Brankom Dukićem i direktorom Turističke zajednice grada Zadra Mariom Palekom na temu Nacrta prijedloga zakona o turizmu te dosadašnjih rezultata turističke godine. Brnjac je na tu temu progovorila na gradskim bedemima:

“Svi gradovi i mjesta koji spadaju u indeks turističke razvijenosti 1 i 2, a Zadar je u toj kategoriji, morat će na osnovu komulanih resursa donijeti planove upravljanja i izračuna osnovnih kapaciteta. Jedino tako možemo imati zadovoljno lokalno stanovništvo te turiste. Kroz te planove upravljanja, jedinice lokalne samouprave će predložiti projekte koji su im od posebnog značaja za razvoj destinacije, a oni su, pak, važni zbog nove omotnice za europsko financiranje jer ćemo ih vezati uz Fond za turizam. Već se sada radi na pravilnicima za planove upravljanja koji će vrijediti za sve lokalne turističke zajednice, a sankcije za nedonošenje bit će njihovo gašenje odnosno prilika da se projekti financiraju iz Fonda za turizam. Iznimno je važno da upravljamo destincijom i da znamo što želimo“ kazala je Brnjac o  novom Zakonu o turizmu koji bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine.

Ministrica je poručila kako je za županije veoma važno da znaju kakav tip turizma žele razvijati jer, kako je naglasila, bez plana upravljanja nema održive destinacije.

Sve je kratko prokomentirao i gradonačelnik Branko Dukić:

„Vjerujem da će ovi alati omogućiti da nam lokalno stanovništvo bude zadovoljno, a samim time i gosti koji dolaze u destinaciju. Nedostatak hotelskog smještaja u Zadru još uvijek je naša bolna točka, međutim vjerujem kako ćemo skorom prezentacijom urbanističkog plana otvoriti vrata novoj skupini gostiju i većoj kvaliteti destinacije. Pokrenuli smo razvoj Strategije  turizma čija je izrada pred nama, tu je i rješenje problema parkinga. Svi vidimo da Polutok ne može podnijeti 20 tisuća automobila.“

Rezultate dosadašnje turističke sezone koji su 24 posto veći u dolascima i 11 posto veći u noćenjima u odnosu na prvih sedam mjeseci protekle godine, predstavio je direktor TZ Zadra Mario Paleka kazavši kako je srpanj 10 posto bolji u dolascima i 2,5 posto u noćenjima pri tom dodajući kako su brojke svima važne, ali je krajnje vrijeme za provođenje politike održivog turizma, što će ovaj novi Zakon o turizmu i omogućiti.