Početna HRVATSKA BUKNULA ZARAZA U ZADRU Još 14 zaraženih s pira. MEDIĆ: “Pireve sa...

BUKNULA ZARAZA U ZADRU Još 14 zaraženih s pira. MEDIĆ: “Pireve sa 300 ljudi nećemo moći izdržati!”

dr. Alan Medić

Nakon famoznog vjenčanja prošli petak s više od 300 uzvanika, nije jasno je li nulti pacijent bio samo jedan ili je zarazu proširilo više osoba istodobno, ali je evidentno da je upravo taj pir bio epicentar zaraze koji je napravio totalni dar-mar u zadarskom zdrastvenom sustavu i među zadarskim epidemiolozima koji praktički već tri mjeseca rade bez predaha i dana odmora. A današnje brojke su sljedeće…

Na području Zadarske županije jedna je osoba preminula od komplikacija vezanih uz koronavirusa, a od jučer imamo još 16 novozaraženih osoba. Od toga broja 14 ih je vezano uz subotnje vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Ukupan broj pozitivnih koji je vezan uz svadbu je 22-oje uz još jednu osobu koja je iz Zagreba. Zbog ovih pozitivnih 22–oje koji su bili na svadbi, ukupno je 120 ljudi, njihovih daljnjih kontakata, završilo u samoizolaciji, a tome valja pridodati i brojku od još 41 sudionika vjenčanja koji je također završio u samoizolaciji, kazao je glavni epidemiolog dr. Alan Medić.

Nije stoga ni čudo da Medić opetuje da se pirevi smanje na 50 do 70 ljudi, jer još jedan pir od 300 uzvanika naš zdravstveni sustav jednostavno ne bi mogao kontrolirati, odnosno podnijeti. „Želim apelirati da bez obzira na mjere i preporuke o zabrani vlakića i kola, „Žikinog kola“ i slično, da kada idete na masovna okupljanja, pripazite jedni na druge. Jer vrlo brzo taj lanac se širi i mi ga ne možemo kontrolirati. Ako nam se desi još nekoliko ovakvih svadbi, mi ćemo biti zavezanih ruku i nećemo moći kontrolirati našu priču“, odlučan je bio Medić koji napominje kako njegovi kolege sa strepnjom iščekuju jesen, svjesni da možda neće imati niti jedan jedini dan godišnjeg odmora, ili predaha.

Bolnica u hladnom pogonu, zaražena liječnica, 10 anesteziologa u samoizolaciji, Beroš šalje doktore iz Zagreba.

I to nije sve. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, pa je u samoizolaciju stavljeno 10 liječnika, specijalista anesteziologije  i 3 medicinske sestre, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina. O teškoj situaciji u zadarskom zdravstvenom sustavu odmah je obaviješten i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je odmah uputio u Zadar 4 specijalista anestezije na ispomoć. „Mi smo sa današnjim danom ukinuli hladni program kao što inače činimo ljeti tako da će se u bolnici odrađivati zbrinuti svi oni hitni i maligni bolesnici koje treba kirurški zbrinuti i riješiti“

U Domu na Sfingi zaražena djelatnica, čekaju se rezultati testiranja njezinih kontakata

Osim u bolnicu, sve su oči uprte i u Dom za umirovljenike na Sfingi gdje je zaražena jedna djelatnica. Dr. Medić kaže kako se ponašala odgovorno, nosila je zaštitnu masku cijelo vrijeme, a odmah nakon što je uočila simptome, povukla se u samoizolaciju:

„Ta je djelatnica radila tri dana u domu nakon svadbe, jutros smo ja i kolega bili u domu te uzeli briseve ukupno 31 osobe, od toga 21 štićenika i 10 djelatnika doma i zasad čekamo rezultate, svi su dobro. Simptome ima samo jedan gospođa no ona ih je razvila prije ove situacije i smatramo da nisu vezani uz koronu“, napomenuo je Medić.