Početna VIJESTI BUNKERI DOBIVAJU NOVO RUHO U utorak predstavljanje plana revitalizacije bunkera na Vidikovcu

BUNKERI DOBIVAJU NOVO RUHO U utorak predstavljanje plana revitalizacije bunkera na Vidikovcu

U sklopu projekta Revival, u utorak 30. studenog, održat će se konferencija na kojoj će biti predstavljen plan revitalizacije bunkera C-47 na Vidikovcu. Bunker će kroz projekt Revival biti obnovljen i uređen u svrhu razvijanja “vojnog turizma”, ali i za održavanje manjih događanja, izložbi i prezentacija. Riječ je o podzemnoj utvrdi, za koju se pretpostavlja da je izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća, a koja čini mrežu od otprilike 250 bunkera na potezu od naselja Diklo do Bokanjca, Ploča i Gaženice.

Stoga će se u skladu s ciljevima projekta Revival zaštititi i adaptirati zaboravljena kulturna baština, dok će se na navedenom području Vidikovca urediti i zelene zone s vidikovcem, pješačkim stazama i javnim parkingom, uz formiranje brojnih dodatnih sadržaja za rekreaciju, turizam i odmor. Radovi na obnovi su već u tijeku, a bunker C-47 je poslužio i kao polazišna točka za formiranje nove turističke rute koja se u kružnom obliku proteže od Vidikovca, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca, a donosi zanimljivo avanturističko iskustvo i istraživanje prirode u okolici Zadra.

O projektu Revival

www.italy-croatia.eu/revival

Digitalni dokumentacijski centar projekta REVIVAL

https://www.projectrevival.eu/en

Projekt Revival je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 1.825.035,00 eura od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.551.297,75 eura. Projekt je započeo s provedbom 1.1.2019., traje do 30.6.2021. Uz Sveučilište u Zadru, partneri na projektu su i Općina Forli (IT), Općina Campobasso (IT), Općina Cesenatico (IT), Općina Pesaro (IT), Grad Rijeka (HR), Grad Zadar (HR), Javna ustanova RERA S.D. (HR).