Početna VIJESTI ČA ĆE MI COPACABANA Plaža Kolovare kroz nekoliko godina pretvorit će se...

ČA ĆE MI COPACABANA Plaža Kolovare kroz nekoliko godina pretvorit će se u novu i modernu gradsku plažu, prva faza uređenja gotova do svibnja

foto: novi radio

Plaža Kolovare kroz nekoliko bi godina trebala dobiti potpuno novo moderno lice, a prema zamisli arhitekata bit će to zadarska Copacabana. Danas je, pokraj stare zgrade Poliklinike gradonačelnik Branko Dukić obišao radove na 1. Fazi uređenja naše najveće gradske plaže- Kolovare. Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete, istaknuo je Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove.  U  ovaj se fazi uređuje dio između bivše zgrade HZJZ-a do bivšeg bara „Zara Beach“ koji je u fazi rušenja.

“Krenula je prva faza uređenja zahtjevnog djela grada- plaže Kolovare. Na ovom projektu radi se već tri godine i ovo je prva faza uređenja jer je u planu i velika rekonstrukcija ove najveće gradske plaže. Bit će to jedan od najzahtijevnijih projekata Grada Zadra”

Ovo  je ujedno bila i prilika da se javnosti predstavi veliki projekt uređenja Kolovara vrijedan oko 12 milijuna eura.  Arhitekt Pero Marušić zadužen za stvaranje novog lica plaže, istaknuo je kako su Kolovare nastale nasipanjem ruševina nakon drugog svjetskog rata. „Plaža je stihijski napravljena od građevinskog materijala i do sada nije na njoj ništa rađeno“, istaknuo je Marušić te dodao kako će se plaža, duga preko jednog kilometra, uređivat u nekoliko faza.

“Ovim projektom je predviđena sanacija tog novog djela obale s nasipavanjem pijeska i izradom pješčane plaže na onim djelovima gdje je to moguće, tamo gdje nije moguće nasuti pijesak bit će neka vrsta rive.”

Plaža će se kompletno rekonstruirati od stare zgrade poliklinike sve do djela ispod škole na Arbanasima. Bit će tu i „umjetnih otočića“, barova, garderoba, sanitarnih čvorova…

“Planirano je da tu budu i nekakvi pontoni, otočići s baldehinima, kao jedan dodatni sadržaj same plaže. Predviđeno je da na tom središnjem dijelu plaže budu beach barovi, prostori na kojima će biti moguće prodavati razne suvenire. Također su predviđene na dvije lokacije i garderobe, gdje će posjetitelji moći uzeti ormarić u koji mogu staviti svoje vrijedne stvari.”

Veliki dio uređenja plaže, osim onog servisnog, jest naravno i građevinski posebno onaj podvodi u koji će se uložiti i puno vremena, ali i pun financija:

“Imat ćemo bazenčić za djecu, pješčane plaže, dva otočića…Dva najveća djela plaže su sva lučna djela koja će biti nasuta pjeskom i oni zahtjevaju, da ih struje ne bi odnijele, da se postave školjere koji zaštićuju pješčane djelove plaže. “

Svi prisutni naglasili su da će plaža Kolovare uvijek biti javno dobro te da se ulaz nikad neće naplaćivati! Prvu fazu uređenja plaže Kolovare, vrijednu  2.205.000 kn  zajednički financiraju Grada Zadar i Ministarstvo turizma i sporta, a trebala bi biti gotova do svibnja.  Koliko će trebati da se plaža Kolovare u potpunosti pretvori u zadarsku Copacabanu, tek ostaje za vidjeti. No Marušić ističe da, ukoliko ovo bude prioritetni projekt, može biti gotovo i kroz 2-4 godine.