Početna VIJESTI ĆELAVI IBIS U KRUŠEVU! Iznimno rijetka i zaštićena ptica odmarala u Kruševu...

ĆELAVI IBIS U KRUŠEVU! Iznimno rijetka i zaštićena ptica odmarala u Kruševu na svom putu prema jugu

FOTO: www.biom.hr

Ćelavi ibis, iznimno rijetka i zaštićena ptica, uočena je na području Zadarske županije, i to u Kruševu, i odmah pobudio zanimanje medija, ali i znanstvene javnosti.   Riječ je ptici selici koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Da je na naše područje zalutao ćelavi ibis javili su iz Udruge  Biom – organizacije civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom – Javnoj ustanovi Natura Jadera.

U Hrvatskoj su izumrle gnijezdeće populacije čak šest vrsta ptica ugroženih na globalnoj razini i to: dalmatinski pelikan, ćelavi ibis, crvena lunja, crkavica, sup starješina i droplja.  Kako je ćelavi ibis postojao u zatočeništvu zahvaljujući odličnom poslu ornitologa kroz projekt reintrodukcije, danas se opet gnijezdi u Njemačkoj i Austriji. Kroz isti su projekt ibisi uspješno i naučeni na svoj stari seobeni put do zimovališta u Italiji i natrag. Tim putem, ponekad, poneki ćelavi ibis skrene i u Hrvatsku, što je prošli put loše završilo, ali ovaj put ne odličnom suradnjom Udruge BIOM, Natura-Jadera JU i lovaca.

„U petak smo dobili dojavu da je ibis odabrao Kruševo da malo odmori te je postojala opasnost da će slučajno i zbog neznanja, ponovno nastradati.  Udruga BIOM je obavijestila nas, a mi lovnika u Kruševu da je ptica na njihovom teritoriju. Nakon što se par dana odmarao i hranio u polju kraj Kruševa, ibis je jučer otišao, preko Vodica dalje. Nadajmo se da će ga i tamo paziti kao kod nas“, rekla nam je Morana Bačić iz Natura Jadere.