Početna VIJESTI Centar za invazivne vrste primio veliki broj dojava o pojavi meduza diljem...

Centar za invazivne vrste primio veliki broj dojava o pojavi meduza diljem Jadrana

Foto: Centar za invazivne vrste

Centar za invazivne vrste je izvijestio kako su ovih dan primili veliki broj dojava o pojavi meduza diljem Jadrana. Najvećim dijelom to se odnosi na meduzu morska pluća R. pulmo koja nije opasna za čovjeka. No, česta je pojava i kompas meduze C. hysoscella koja može u dodiru s kožom opeći i zato treba izbjegavati svaki kontakt s njima. Posljednja dojava bilježi njihovo pojavljivanje u blizini obale u Špadićima kraj Poreča. Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode. Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.

Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane. Iz CIV-a upozoravaju građane ako ponovo naiđu na ovu vrstu, da joj se ne približavaju i izbjegavaju dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje.

Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Također  obratite se i Centru porukom na Facebooku, na e-mail: civ@iptpo.hr ili br. tel. +385 52 408 304.