Početna SPORT Cibona otpustila radnu zajednicu i trenere. Čeka li isti scenarij KK Zadar...

Cibona otpustila radnu zajednicu i trenere. Čeka li isti scenarij KK Zadar i ostale domaće klubove?

Prema pisanju većine hrvatskih medija Košarkaški klub Cibona uručio je otkaz svim zaposlenicima, odnosno cijeloj radnoj zakednici uključujući i sve trenere među kojima i trenera prve momčadi Ivana Velića i njegova pomoćnika Barišu Krasića.

Cibona se na ovaj potez odlučila zbog pandemije koronavirusa i obustavljanja natjecanja, ali i zbog činjenice kako u klubu nemaju novca za plaće zaposlenicima.
Naime, Grad Zagreb obustavio je isplate prema sportskim klubovima pa se Cibona našla u problemu.

Vrlo je izvjesno kako bi ovaj slučaj mogao imati i lančanu reakciju među ostalim klubovima u Hrvatskoj koji i inače imaju velikih problema oko gole egzistencije. Već na prvu je jasno kako se u sličnoj situaciji kao i Cibona u ovim trenucima nalazi i KK Zadar jer je gradonačelnik Branko Dukić također najavio zatvaranje špine, odnosno rezanje svih troškova prema gradskim zaposlenicima i tvrtkama.

Plaće radne zajednice u klubu s Višnjika nedavno su skresane i pitanje je ima li uopće prostora da se one smanje još i više. O otkazima u KK Zadar zasada ne razmišljaju, no da su spremni na određene mjere štednje jasno je iz nekih poteza koje su već povukli u vidu raskida ugovora s Bryonom Allenom i slanjem kućama igrača koji nisu iz Zadra.

Upravo su igrači i najveći problem Upravi kluba s Višnjika jer u ovoj situaciji gdje krovne organizacije u natjecanjima u kojima Zadar nastupa, FIBA i Euroliga, još uvijek nisu donijele nikakve konkretne odluke u klubu nisu sigurni na koji način reagirati prema igračima, odnosno da li ih treba držati na okupu za slučaj nastavka liga ili ih zbog ušteda treba raspustiti.

U trendu smanjivanja plaća igračima i svima u svakom sektoru vezanom za sport za očekivati je kako će se i čelni ljudi Košarkaškog kluba Zadar povesti za istom mjerom. Tu svakako treba vidjeti kako će se postaviti i već spomenute FIBA i Euroliga i hoće li izraziti nekakvu vrstu solidarnoati s klubovima kao što je to slučaj u nogometu gdje FIFA priprema financijski paket pomoći svojim članicama.

U svakom slučaju, sve ove dileme trebale bi biti riješene u danima ili tjednima koji slijede jer vrijeme neumitno teče, a prostora za manevar sve je manje…