Početna VIJESTI CRVENA ZA ZDRAVLJE ŽENA Na Pozdravu Suncu žene obilježile Dan crvenih haljina

CRVENA ZA ZDRAVLJE ŽENA Na Pozdravu Suncu žene obilježile Dan crvenih haljina

Foto: noviradio.hr

Zadranke su danas, simboličnom crvenom bojom, na Pozdrav suncu obilježile Dan crvenih haljina. Cilj obilježavanja, podizanje je svijesti o moždanom udaru kod žena. Iako moždanom udaru podliježu žene u većini slučajeva, ni muškarci nisu izuzetak. Stoga je osim žena, u manifestaciji sudjelovalo i nekoliko muškaraca. Zašto su se žene opredijelile isključivo za crvenu boju povodom ovog događaja, doznali smo od Nataše Šimić, profesorice sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru;

„Sama ova manifestacija simbolizira ženu koja je u riziku za moždani udar. Haljina kao temeljni ženstveni odjevni predmet vezuje se za osjetljivost žene, dok crvena boja asocira upozorenje, uzbunu i opasnost.“

Nažalost, moždani udar pogađa pretežno žene i to nakon menopauze kada se rizik od pojave dodatno povećava. Cilj ove manifestacije je ukazati na važnost prevencije i redovitost liječničkih pregleda i kontrola. Međunarodna kampanja Dan crvenih haljina, koja je tradicionalno započela u Americi 2004. godine na inicijativu američkog kardiološkog društva. U Hrvatskoj se inicijativa pokrenula od strane neurološkog društva 2019. godine.

Prema istraživanjima, žene dobivaju moždani udar u prosjeku 4 do 6 godina kasnije u odnosu na muškarce. Moždani udar kod žena, mnogo je teži negoli kod muškaraca, zbog čega se preporuča oporavak fizikalnim vježbama i rehabilitacijom čim prije nakon prebolijevanja udara. Prevencija uključuje zdraviji životni stil, kontrolu razine stresa te pozitivno razmišljanje kao mogućnost eliminacije faktora-okidača koji potiču nastanak moždanog udara.

„Najčešća posljedica moždanog udara kod žena, pojava je depresije i depresivnog poremećaja zbog čega je vrlo važno zauzeti pozitivan stav prema životu“, zaključila je psihologinja.