Početna VIJESTI DAN ZADARSKE ŽUPANIJE

DAN ZADARSKE ŽUPANIJE

Foto: zadarska-zupanija.hr

Program počinje u 9 sati  polaganjem  vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar, nastavlja se u 10 sati  svetom misom u   Crkvi  sv. Frane koju će predslaviti fra Andrija Bilokapić, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Zadarske županije.

U 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u  Zadru  održat će se  Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodjeljene nagrade i prizanja ovogodišnjim laureatima.

Podsjetimo, sada već davne 1993. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, 16. travnja osnovana je tada Zadarsko-kninska županija. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora RH donio je novi Zakon o područjima županija, gradova i općina kojim je područje Kotara Knin pripojeno Šibenskoj županiji kada je naša županija postala Zadarska županija.

Danas Zadarska županija na svom području ima 34 jedinice lokalne samouprave, i to 6 gradova i 28 općina. U svom samoupravnom djelokrugu Županija obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito one koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova te ostale poslove sukladno posebnim zakonima. Županija obavlja i poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja velikog grada, županijama su  povjereni i poslovi bivšeg Ureda državne uprave,  a od nedavno  i poslovi upravljanja nekretninama u vlasništvu RH.