Početna VIJESTI DANAS OBILJEŽEN “SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA” Očuvanje prirode recikliranim otpadom ima sve...

DANAS OBILJEŽEN “SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA” Očuvanje prirode recikliranim otpadom ima sve značajniju ulogu u očuvanju prirode

Foto: noviradio.hr

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu održane 1972. koja je bila posvećena okolišu i na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Upravo ovim povodom na našem radiju ugostili smo umirovljenog profesora razredne nastave i profesora pedagogije, Mijata Barišića Ružića koji je kao prijatelj djece, prirode i okoliša, te član nekoliko ekoloških udruga i suradnik više listova i časopisa, napisao i izdao knjigu pod nazivom „Didaktičke igračke od ambalaže“.

foto: noviradio.hr

Profesor Mijat sa sobom je ponio vrtuljak koji je sam izradio od prikupljenog otpada, te time ukazao na svjesnost upotrebe materijala u druge svrhe kojima se ne narušava stanje okoliša, a ujedno je koristan alat za poučavanje najmlađih naraštaja kao i odraslih o svjesnosti zaštite okoliša i kako nam to priroda u konačnici vraća.

Čak jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad. Za to smo uzalud iskoristili sve resurse koji su nam bili potrebni za njenu proizvodnju, ljudski rad, vodu, zemlju, gnojiva ali i gorivo iz transporta, kojim hranu donosimo do naših dućana i tržnica.

Više o ovoj temi možete doznati u našoj emisiji Zeleni Val, sutra 06.06.2023. u 22 sata.