Početna VIJESTI Detour, Đani Stipaničev, bijela i plava riba, kualjski brudet…sve u sklopu 6....

Detour, Đani Stipaničev, bijela i plava riba, kualjski brudet…sve u sklopu 6. Zadar Tuna, Shusi & Wine festivala!

Nakon dvije pandemijske godine u Zadar se opet vraća gastronomski spektakl Tuna, Sushi & Wine Festival, koji se još 2015. godine po prvi put održao u našem gradu. U organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra i partnera, ovogodišnje izdanje svoje će mjesto imati na dva trga, Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića i to u periodu od 16. do 21. svibnja.

– Iako je prošao taj rok za kada je planiran Festival, a to je krajem ožujka i početkom travnja koje povezujemo s prvim avio letovima u destinaciju Zadar, ipak smo se ohrabrili i krenuli u organizaciju ovog festivala koji ćemo odraditi u malo drukčijoj formi. Drago nam je da se nastavlja kontinuitet ovog festivala iako je format samog festivala malo drukčiji – kazao je u uvodu današnje konferencije za medije Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra koji je naglasio kako ovogodišnje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala ima humanitarni karakter, a sva će prikupljena sredstva biti usmjerena prema Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar te Općoj bolnici Zadar, odnosno Odjelu onkologije u suradnji s Udrugom Lige protiv raka Zadar.

– Ove godine osim shusija od tune idemo i na plavu ribu pripremljenu na tradicionalan i moderan način. Ali bit će tu i bijela riba, naravno, kao i marinade, konfiti i sve ono što možemo predstaviti. Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Biograda na Moru i Zadra su stale uz ovaj festival kao i restorani i domaći kuhari koji će prezentirati svoja jela. Drago mi je da se ove godine pridružila i Udruga Kaljske ribarske noći kao i Udruga Puntamika koji su uvijek s nama kada se radi o hrani. S nama su i vinari ovog kraja, Degarra, Fiolić, Kraljevski vinogradi koji će dati i prezentirati svoja vina. Tu je i Maraska kao i Ožujsko pivo. Od uzgajivača i proizvođača bijele, plave ribe i tune tu su Cromaris, Pelagos, Žuvela i Mišlov. Koncept je da svi restorani koji nas podržavaju u svojim restoranima kuhaju hranu koju će nam donositi, a mi ćemo je prodavati u humanitarne svrhe – objasnio je koncept programa Renato Kraljev, najpoznatiji zadarski chef.

Sam Festival bit će popraćen brojnim izložbama i glazbenim događanjima o čemu je više rekao Neno Stojaković.

– Izložba fotografija “Tuna” Jose Špralje i njegovog unuka Jean Marca Saldinija, kao i izložba fotografija “Ravnoteža” fotografa Danijela Kolege bit će izložene cijelo vrijeme trajanja festivala na Trgu Petra Zoranića, odnosno u Atriju palače Cedulin. Glazbeni program kroz jutro bit će uz DJ-eve Matu Kokića i Davora Valčića, a za petak i subotu najavljujemo i večernji program na festivalu. Imat ćemo prve koncerte nakon pandemije bez covid mjera i to nas veseli. Đani Sipaničev održat će koncert u petak kada će Udruga Puntamika to popratiti sa velikom roštiljadom morskih plodova. U subotu dolazi Detour i sretni smo što stižu nakon pobjede na Zagrebačkom festivalu. Razlog više da se u subotu dođe na Festival je i Udruga Kaljske ribarske noći čiji će članovi pripremati njihov kaljski brudet i tunu na gradele. Koncerti su besplatni, a kao što je već naglašeno prihod od prodaje hrane ide u humanitarne svrhe – kazao je Stojaković i izrazio zadovoljstvo da se sve skupa i uspjelo organizirati u jako kratkom vremenu.

Program festivala, kažu iz organizacije, cijeli će se tjedan odvijati u jutarnjim satima, a izuzetak su petak i subota kada će se sve prebaciti u večernje sate, osnosno od 19 do 23 sata. Koncerti počinju u 21 sat. Bon za hranu iznosi 25, a za piće 10 kuna, a sve skupa započinje u ponedjeljak, 16. svibnja u 10 sati za kada je predviđeno službeno otvaranje GASTRO PIJACE na Trgu Petra Zoranića.

Cjelokupni program i popis svih koji će se predstaviti na ovogodišnjem Tuna, Shusi & Wine Festivalu pogledajte na linku ispod:

https://zadar.travel/hr/dogadaji/2022-tuna,-sushi-%26-wine-festival