Početna VIJESTI Dobar interes Zadrana za cijepljenje protiv koronavirusa

Dobar interes Zadrana za cijepljenje protiv koronavirusa

Interes Zadrana za cijepljenje protiv koronavirusa je dobar, a dosad se cijepilo ukupno oko 1200 osoba – doznajemo od glavnog zadarskog epidemiologa Alana Medića:

“Reakcije su zasad dobre i nije bilo nijedne ozbiljne nuspojave”, kaže Medić i dodaje kako je to bilo za očekivati jer u ovom cjepivu odnosno njegovoj pripremi nema nusprodukata kojih obično ima u drugim cjepivima. “Zahtjevi za cjepivom su veliki no cjepivo stiže ritmom koji stiže”, kaže Medić:

U prvom dijelu je fokus na najrizičnije skupine – domove za stare i nemoćne. Medić ističe kako su nakon velikih domova sada na redu mali domovi, njih 27. Sljedeći tjedan trebalo bi početi cijepljenje liječnika obiteljske medicine, a nakon njih na redu su farmaceuti te stomatolozi. Kaže i kako se u zadnjem tjednu ovog mjeseca očekuje i manja količina Moderninog cjepiva.

Nedavno smo imali situaciju da se netom nakon cijepljenja, koronavirusom zarazilo nekoliko štićenika Doma za starije osobe Sveti Frane. Medić objašnjava kako je normalno da će se, u situaciji s velikim brojem oboljelih u populaciji, cijepiti i netko tko se nalazi u periodu inkubacije.

Stoga je, dodaje, važno znati da cjepivo neće potpuno zaštiti od bolesti ali će vas zaštititi od komplikacija i ono što je najvažnije – spriječit će veliki broj smrti.