Početna VIJESTI DOZNAJEMO Za otok Galešnjak zainteresirala se tri investicijska fonda i nekoliko privatnih...

DOZNAJEMO Za otok Galešnjak zainteresirala se tri investicijska fonda i nekoliko privatnih osoba, oglas se dijeli diljem svijeta!

Foto: index oglasi

Na index oglasima jučer je osvanuo oglas o prodaji  otoka Galešnjaka, poznatijeg kao Otok ljubavi.  Naravno, na prodaju nije cijeli otok, već poljoprivredno zemljište  od 30 000 metara četvornih, koje je u privatnom vlasništvu, a cijena je 10 milijuna eura.

„Otok u obliku srca koji ima cca 142 000 m2 od kojih je na prodaju dio sa nešto više od 30 000 m2 koji je u jednom komadu i rasprostranjiva se na više od 500 metara obale! Sa ovom nekretninom možete napraviti stvarno nešto jedinstveno,pogotovo kad su vam stalno parkirani gosti sa jahtama poput Beyonce i Jay Z (Beyonce je slavila čak jednom prilikom svoj rođendan tu), Jeff Bezos, Michael Jordan i dr. jer uostalom tko ne bi došao posjetiti jedini morski otok prirodno oblikovan u obliku srca na svijetu?“, piše u oglasu u kojem se kao jedna od opcija navodi i otvaranje OPG-a.

„Poljoprivredno gospodarstvo koje se može raditi na površini od tri hektara. Uz to se može napraviti 400 metara kvadratnih nadzemne građevine i 1.000 metara kvadratnih podzemne. Što je izvrsna mogućnost za poljoprivredni elitni turizam sa vilom i/ili restoranom te velikim skladištem za masline,vino i ostalo bilje…“

ZEMLJIŠTE PRVO IDE NA PONUDU DRŽAVI

Razgovarali smo s prodajnim predstavnikom Silvestrom Kardumom koji nam je rekao kako do sad nemaju konkretnih ponuda za kupnju, ali da su im se javila tri investicijska fonda i tri privatne osobe:

„Zadovoljni smo. U jednom danu je oglas odjeknuo jako dobro, a glas je stigao i do Kanade, SAD-a, čak u nekim dijelovima Afrike se taj oglas objavio“.

Kardum ističe kako je otoku cijeli u privatnom vlasništvu, a riječ je o 14 ili 15 vlasnika zemljišta.

„Ovo može biti samo plus za Hrvatsku, za sve nas. Zamislite da neki investitor, a dobro bi bilo da bude domaći, na Galešnjaku  napravi nešto u tradicionalno, u dalmatinskom stilu? To može privući samo high profile gostiju, celebrityje. A to opet znači veći priljev novaca, Hrvatska postaje poznatija, doći će i neki novi investitori“, kaže naš sugovornik dodajući da ih je Beyonce ,kada je prije dvije godina slavila rođendanna Galešnjaku, kontaktirala s namjerom da  kupi cijeli otok:

„Ona nije htjela samo dio, a ostali vlasnici nisu htjeli prodati svoju zemlju. Bit će sigurno kupaca, ali većina ih hoće cijeli otok za sebe, tako da je to otežavajuća okolnost pri prodaji“, kaže Kardum te naglašava da se na Galešnjaku sigurno neće graditi apartmani, slastičarne, pekare:

To je jasno. Ne treba se bojati da će to odmah netko devastirati. Ni vlasnici ne žele da se obala i otok devastira. O tome će se posebno paziti. Nije nam plan prodati pošto-poto“, kaže naš sugovornik naglašavajući da je riječ o poljoprivrednom zemljištu na kojem se zbog veličine može izgraditi 400 metara četvornih nadzemne i 1.000 metara četvornih podzemne građevine u svrhu bavljenja turizmom, ali mora biti udaljena 100 metara od obale.

Prije nego li neki potencijalni kupac izrazi želju za kupnju zemljišta na otoku, vlasnik daje pravo prvootkupa državi. „Ukoliko država nije zainteresirana, česticu možete prodati nekom drugom, ali ne za manju cijenu koju ste ponudili državi“, kaže Kardum.

Tko god kupi dio Galešnjaka i odluči se baviti elitnim turizmom imat će poprilično puno posla u prikupljanju svih potrebnih dozvola i silne dokumentacije.