Početna VIJESTI Državni tajnik Josip Bilaver u Zadru na panel raspravi o upravljanju...

Državni tajnik Josip Bilaver u Zadru na panel raspravi o upravljanju pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative

U organizaciji Županijske komore Zadar, a u suradnji sa Županijskom komorom Dubrovnik, Županijskom komorom Split i Županijskom komorom Šibenik, danas je u hotelu Kolovare u zadru održana panel rasprava pod nazivom „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative“.

Cilj panela bio je poticanje razgovora o utjecaju primjene novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na upravljanje pomorskim dobrom s aspekta ključnih dionika gospodarstva na koje se Zakon odnosi. Tim povodom u Zadar je stigao i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je rekao kako se ovaj tjedan očekuje i donošenje možda i najvažnijeg pravilnika, a to je Pravilnik o upravljanju i građenju na pomorskom dobru. Ponovno je naglasio i kako će svim građanima i dalje pomorsko dobro biti dostupno odnosno da se plaže neće ograđivati niti moći naplaćivati.

-Što se tiče građenja na pomorskom dobru, Vlada će donijeti posebnu uredbu o građenju na pomorskom dobru. Znači, neće važiti Pravilnik o jednostavnim građevinama nego posebna Uredba koja će u obzir uzeti i pejzaž, utjecaj na okoliš, određene karakteristike područja na kojem se planira građenje. Time ćemo spriječiti devastaciju obale i okoliša. Mislim da ćemo na taj način postići ravnotežu između razvoja te očuvanja pomorskog dobra i okoliša – kaže Bilaver.

Uz Bilavera, na panel raspravi sudjelovali su još i Filip Rogošić, direktor tvrtke LUKA SPLIT d.d. i predsjednik Udruženja luka i brodara HGK, Goran Ražnjević, predsjednik Uprave ILIRIJA d.d., Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Roko Vuletić, direktor ISKRA BRODOGRADILIŠTE 1 d.o.o., te Lav Bavčević, izvanredni profesor s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. 

Panel „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative“ prvenstveno je namijenjen predstavnicima marina, luka, hotelijera, charter tvrtki, ugostitelja, ribarstva i marikulture, predstavnicima lokalnih uprava i samouprava, državnih i županijskih agencija, turističkih zajednica ali i svim ostalim zainteresiranim dionicima.