Početna VIJESTI E-CITIJENS U Zadru održane radionice upravljanja u kriznim situacijama i prezentacija EDSS...

E-CITIJENS U Zadru održane radionice upravljanja u kriznim situacijama i prezentacija EDSS platforme

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji s tvrtkom IN KONZALTING d.o.o. posljednja su dva dana u Zadru održali radionice povodom prezentacije EDSS platforme, odnosno identifikacije i analize relevantnih objava na društvenim mrežama koje mogu tijelima Civilne zaštite pružiti dodatne podatke koji se odnose na potencijalnu nesreću ili nesreću koja je u tijeku u odabranom geografskom području te regulatornog okvira u sklopu projekta E-CITIJENS.

U dva dana trajanja radionica predstavljen je program uključivanja podataka prikupljenih od građana, institucija i drugih izvora u procese odlučivanja civilne zaštite, kao i talijanski i hrvatski zakonodavni okvir.  O rezultatima pilot testa i simulacije u stvarnom vremenu više je rekla Martina Friganović Šimunov iz AGRRA-e, voditeljica projekta.

– Tijekom radionica smo raspravili zakonodavne okvire u Hrvatskoj gdje postoji dosta mjesta za napredak. Također smo uspredili zakone u Hrvatskoj i Italiji s obzirom da ovaj projekt pokriva i jedan dio Italije kao programsko područje. Treba krenuti malim koracima. Edukacijom građana, a zatim se usmjeriti i na samo zakonodavstvo. U sklopu projekta su bili organizirani info dani u kojima smo uključili i građanstvo koja se uopznala s ovim projektom i koje je reagiralo pozitivno. No, naglasila bi kako je osim građana Zadra ova platforma bila namijenjena i gostima koji su na našem području tijekom sezone – kaže Friganović Šimunov.

Martina Friganović Šimunov, voditeljica projekta E-CITIJENS

– Bilo nam je veliko zadovoljstvo predstaviti ovu vrlo inovativnu platformu koja može biti od velike pomoći cijelom sustavu Civilne zaštite. Inovativna je prvenstveno jer koristi umjetnu inteligenciju i društvene mreže i ono što je specifično jest da pokušava aktivirati građane da putem društvenih mreža pomažu sustavu Civilne zaštite u hitnim situacijama dojavljivanjem nekih bitnih informacija kako bi se donosile kvalitetnije odluke i imao boljji pregled na terenu u stvarnim situacijama. Na temelju toga mogle bi se donositi i puno bolje i kvalitetnije odluke – kaže Ranka Bardak iz tvrtke IN KONZALTING.

Projektni rezultati će doprinijeti zadanom indikatoru programa budući da stvaraju podlogu za usklađivanje mjera upravljanja rizicima među institucijama, civilnom zaštitom te stanovništvom, a utječu na cjelokupno uključeno područje i rizike s kojima se suočava. Projektom će se osnažiti prekogranična suradnja i stvoriti uvjeti za usklađivanje podataka vezanih uz upravljanje hitnim slučajevima koji se prikupljaju iz brojnih izvora, uključujući i dojavljivanje građana putem društvenih mreža. Na taj način će se informacije stvarati brže što će omogućiti samim građanima, kao i civilnoj zaštiti, učinkovito sprječavanje i/ili nošenje s prirodnim katastrofama i katastrofama uzrokovanim ljudskim djelovanjem.

Proračun projekta iznosio je 2 milijuna i 846 tisuća i 100 eura, a program su zajednički provodili Interreg CBC Italija – Hrvatska. Tematsko područje projekta bila  je sigurnost i otpornost, a nositelj talijanska regija Molise. Partneri projekta bili su Splitsko – dalmatinska županija, Regija Veneto, Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, EEIG EURelations, Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni, Općina Pescara, Jadransko Jonska Euroregija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Istarska županija.