Početna VIJESTI EDUKATIVNE RADIONICE U NINU Morska šparoga – kraljica gastro scene kraljevskog Nina

EDUKATIVNE RADIONICE U NINU Morska šparoga – kraljica gastro scene kraljevskog Nina

U suradnji sa ugostiteljima s području grada Nina Turistička zajednica grada Nina nastavila je Projektom gastronomskog brendiranja kraljevskog Nina. U središtu se kao kraljica gastro scene opet nalazi morska šparoga, uz već dobro poznati Ninski šokol i Cvijet soli. Uz morske tajanstvene delicije nastojati će se ispričati jedinstvena povijest, kultura, tradicija i običaji ninskog kraja. Morska šparoga je pravi izazov i novitet u dalmatinskoj pa i hrvatskoj gastronomskoj ponudi, a ugostitelji planiraju tradicionalnu kulinarsku baštinu obogatiti modernim gastronomskim trendovima.

Ove godine projekt se nastavio kroz edukativni sastanak na kojem su sudjelovali ugostitelji sa područja Grada Nina iz Restorana Tomislav Nin, Konobe Branimir Nin, Konobe Bepo unutar Zaton Holiday Resorta, Restorana Marinero Zaton i Restorana Il Capo-Zaton. Vanjski suradnik na projektu je tvrtka Excellence iz Zadra. Budući da je za samo brendiranje izuzetno bitna sinergija između ugostitelja i gradske turističke zajednice na sastanku su doneseni zaključci u kojem smjeru treba dalje ići, na koji način gastronomiju kraljevskog Nina valja isticati i javnosti predstaviti. Gastronomija u turizmu ima veliki značaj pa se razvoj jednog i drugog isprepliću, dodatni je zaključak svih dionika.

Ninska gastro scena uz Ninski šokol kao jedinstveni autohtoni proizvod Nina i njegove okolice te cvijeta soli bez kojeg se niti jedno jelo više ne može zamisliti bogatiji je za još jednu namirnicu koju su ninski ugostitelji prošlu godinu prvi put pripremali,  a to je morska šparoga latinskog naziva Salicornia Europea, naziva se još caklenjača ili slanuša. To je jestiva biljka svijetlo zelene boja koja raste u Ninskoj laguni na području Ninske solane. Sezona berbe joj je tijekom ljetnih mjeseci od travnja do lipnja, a bere se ručno te je izuzetno bogata raznim mineralima.

Podsjetimo da je u 2022. započet projekt Gastronomskog brendiranja grada Nina, održane su  edukacije Ninskih ugostitelja, postignut je dogovor sa Solanom Nin da se nesmetano morska šparoga bere unutar polja soli i distribuira prema lokalnim ugostiteljima. Upriličena je trodnevna gastronomka šetnja kraljevskim gradom Ninom, sa novinarima koji prate gastro. U projekt su se prošle godine uključili ugostitelji iz Nina: Pizzerija Za kvarat ure, Gostionica Burela, Konoba Branimir, Pizzerija Peperoni, Street Food & bar De Salt, Konoba Sentimenti i Restoran Kruške i jabuke koji posluju unutar Zaton Holiday Resorta. U edukativnim radionicama sudjelovali su ugostitelji Restorana Sokol, Mad Duck Burger & Pizza Bar i Konobe Rustica.

Partneri na projektu su bili uz ninsku solanu, OPG Butić sa čuvenim pršutom, ekološkom janjetinom, vinima od starih sorti grožđa i prirodnim sokovima, zatim Kraljevski vinogradi iz Petrčana čija je kvaliteta vina priznata u Hrvatskoj i međunarodnoj sceni, zatim tvrtka Cromaris, čija riba iz Mrijestilišta u Ninu osvaja međunarodna tržišta, te luksuzni Zaton Holiday Resort Nin.

Protekle godine vanjski suradnik na projektu bila je tvrtka Abisal Rijeka i Klub Gastronaut koji je svojim znanjem i iskustvom pomogla Turističkoj zajednici grada Nina pokretanje projekta i edukativne radionice s ugostiteljima.

Budući da se morska šparoga pojavila na gastronomskoj sceni Hrvatske to će svakako biti još jedan razlog zbog kojeg će mnogi turisti odabrati upravno područje grada Nina kao razlog svog dolaska posebno u predsezoni kada je morsku šparogu moguće ubrati i s njom pripremati jedinstvena jela.

Bez ikakve je sumnje da će gurmani prepoznati jedinstvenu ponudu i autohtonu vrijednost namirnica koju nudi kraljevski grad Nin te i ove godine uživati u pripremljenim delicijama u ponudi ugostiteljskih objekata u priobalnim mjestima Ninu i Zatonu.