Početna PROMO ERASMUS+ PROGRAM Prijavite se na natječaj i studirajte u jednoj od europskih...

ERASMUS+ PROGRAM Prijavite se na natječaj i studirajte u jednoj od europskih zemalja po svom izboru!

foto: Novi radio

Erasmus+ program ili Odlazna studentska mobilnost u svrhu studijskog boravka podrazumijeva odlazak na inozemnu visokoškolsku instituciju na određeno razdoblje (najčešće jedan semestar) nakon čega se student vraća na Sveučilište u Zadru gdje nastavlja studij. Za vrijeme mobilnosti student ostaje upisan na Sveučilište u Zadru dok je na inozemnoj visokoškolskoj ustanovi registriran kao student na razmjeni.

Voditeljica ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru prof. Maja Kolega podsjeća  kako je Hrvatska postala programska zemlja u akademskoj godini 2009./2010., a Sveučilište u Zadru aktivno sudjeluje u Erasmus programu od akademske godine 2010/2011. U proteklom desetogodišnjem razdoblju oko 750 studenata Sveučilišta u Zadru je koristilo Erasmus stipendiju, a isto toliko ih je koristeći program Erasmus provelo na našem sveučilištu.

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za dodjelu financijskih potpora i mobilnost na visokoškolskim institucijama s kojima je Sveučilište u Zadru potpisalo Erasmus+ međuinstitucijski sporazum, a koju je moguće ostvariti u zimskom semestru ak. god. 2021./2022.,  te tijekom cijele akademske godine 2021./2022., u sklopu programa Erasmus+. Natječaj je otvoren do 24. Ožujka. Radi se o mobilnosti unutar programskih zemalja tj. u državama članicama Europske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska,  Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska ) te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj, Srbiji i Velikoj Britaniji.

Da bi se prijavili na mobilnost studenti moraju biti upisani u drugu godinu studija u trenutku odlaska na Erasmus+ program, a obzirom da se natječaj raspisuje za sljedeću akademsku godinu mogu se prijaviti i studenti prve godine. Studenti u trenutku odlaska moraju imati najmanje 60 ECTS bodova.

Osim prijavnog obrasca i pisma motivacije koji se podnose on-line, ostalu dokumentaciju potrebno je osobno dostaviti u Ured za međunarodnu suradnju do 24. ožujka 2021. godine u 16,00 sati.

Ostali dokumenti natječaja:

 1. On-line prijavni obrazac za studijski boravak,
 2. on-line obrasca za pismo motivacije (do 2500 znakova),
 3. Europass CV obrazac,
 4. Popis Erasmus koordinatora na odjelima Sveučilišta u Zadru,
 5. Popis potpisanih međuinstitucionalnih Erasmus+ sporazuma s inozemnim visokoškolskim institucijama s navedenim Erasmus kodovima,
 6. Prihvatno pismo tutora na instituciji primateljici tzv. Supervisor Acceptance Form for Erasmus+ Student (za studente koji će za vrijeme studijskog boravka vršiti istraživanje ilipisati završni/diplomski rad),
 7. Erasmus+ programski vodič (Erasmus+ Programme Guide) hrv./eng.,
 8. Prijavni obrazac za osobe s posebnim potrebama (prijavni obrazac za studente s posebnim potrebama još nije objavljen od strane Agencije za mobilnost i programe EU stoga je potrebno da se studenti, po objavi rezultata Natječaja, jave Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta),
 9. Izjavu o članovima zajedničkog kućanstva (za studente slabijeg socioekonomskog statusa)

Kriteriji odabira kandidata su:

 1. Dostavljena kompletna Natječajem zatražena dokumentacija uz ispravno popunjen on-line prijavni obrazac
 2. Akademski uspjeh (težinski prosjek svih ocjena sa svih razina studija) koji kandidatu nosi od 5 do 25 bodova;
 3. Pismo motivacije koje kandidatu nosi od 0 do 3 boda (pismo motivacije boduje se sukladno tri kriterija i to: kvaliteta obrazloženja akademske motivacije za mobilnost (1 bod), kvaliteta obrazloženja socio-kulturne motivacije za mobilnost (1 bod) te umijeće pisanog izražavanja (1 bod). Pismo motivacije se podnosi na on-line obrascu te može imati najviše 2500 znakova);
 4. Aktivno sudjelovanje u aktivnostima sekcije studentske organizacije Erasmus Student Network-a „ESN Zadar“ koje kandidatu nosi od 0 do 1 bod;
 5. Prednost kandidatima koji do sada nisu sudjelovali u programu mobilnosti Erasmus, Erasmus+ i Erasmus Mundus (kriterij prednosti: nisu nikada ostvarili mobilnost, nisu bili na razini studija za koju prijavljuju mobilnosti, bili su na razini studija za koju prijavljuju mobilnost, ali ne u maksimalnom trajanju od 12 mjeseci);
 6. Prednost studentima preddiplomske i diplomske razine studija pred studentima doktorskih studija. Doktorski studenti imaju pravo prijaviti se na Natječaj uz ograničenje sukladno kojem mobilnost u okviru Erasmus+ programa mogu ostvariti najviše dva doktorska studenta tijekom jedne akademske godine;
 7. 8.    Dodatni kriterij za odabir kandidata može biti intervju sukladno odluci Povjerenstva za provođenje postupka odabira kandidata Sveučilišta za Erasmus+ mobilnost (u daljnjem tekstu Povjerenstvo).

Minimalno trajanje studijskog boravka je tri mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci. Prof. Kolega ističe kako studentima preporučuju ostanak najmanje jedan semestar jer na taj način imaju mogućnost odslušati i položiti kolegije. Uvjet koji mora biti ostvaren prije odlaska na mobilnost u okviru Erasmus+ programa je potpisan međuinstitucijski Erasmus+ sporazum o suradnji između Sveučilišta i partnerske visokoškolske institucije u inozemstvu. Prof. Kolega ističe kako do sad nije bilo problema u priznavanju položenih ispita.

Kad su stipendije i financiranje u pitanju postoje dvije kategorije zemalja prema kojima se određuje mjesečni iznos. Prva kategorija su zemlje „istočnog bloka“ odnosno zemlje s nižim standardom,  Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Makedonija, Turska. Za sve ostale zemlje mjesečna stipendija je 520 eura.  Studenti slabijeg socioekonomskog statusa imaju se pravo prijaviti za dodatnu financijsku potporu u iznosu od 200 EUR mjesečno.  No tih 200 eura ostvaraju i Studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom području, studenti u humanističkom području, Stariji student I student s djecom itd. Stoga kaže prof. Kolega gotovo da i nema studenta koji ne ostvari i tih dodatnih 200 eura. S tom stipendijom student mora platiti stanovanje, hranu, prijevoz….

„Unatoč pandemiji COVID-19 Erasmus+ program se nastavlja i u ovoj akademskoj godini je 130 odlaznih mobilnosti. No mobilnost se, u ovim okolnostima dijeli na nekoliko kategorija: Fizička mobilnost, blended i virtualnu mobilnost.  Europska komisija je donijela odluku da bez obzira na vrstu mobilnosti student ima pravo na stipendiju. To bi značilo ako student ode u Austriju i sluša nastavu on line isto ima pravo na stipendiju kao da kolegije sluša na nekom od Sveučilišta. Treba spomenuti da se studentima pokriva trošak za testiranje na COVID prilikom odlaska i dolaska“,  istaknula je prof. Kolega.

Studentica Lana Šeter Moravičak jedna je od velikog broja studenata koja je iskusila najbolje stvari Erasmus+ programa. Lana je istaknula kako joj je to bilo jedno od najdražih iskustava u životu. „Posebno nešto ima u tome kad se nađete na mjestu s puno drugih mladih ljudi koji su poput vas došli iskusiti nešto novo, steći prijateljstvo, nešto naučiti i osamostaliti se. Svoj Erasmus program započela sam prošle godine u prvom semestru u Budimpešti, a potom sam drugi semestar odradila u Brnu u Češkoj baš u vrijeme kad je pandemija počela hvatati Europu“, ispričala je Lana.

foto: Novi radio

Poznanstva koja je Lana tamo sklopila ostali su kaže za cijeli život.

 „Tijekom pandemije slavili smo rođendane preko Zoom-a, družili se virtualno“, ističe Lana.

Dodala je kako sama prijava možda izgleda komplicirano i teško međutim kad se krene sa skupljanjem dokumenata stvar više ne izgleda tako strašno. „U Uredu su zbilja svi jako dragi i uvijek na usluzi i puno su mi pomogli u prijavi“, naglasila je Lana.

Svi podaci za informiranje nalaze se na stranicama Sveučilišta u Zadru, kao i na stranicama Ureda za međunarodnu suradnju.

Dragi studenti i budući korisnici Erasmus + programa sretno i uživajte na svom studijskom putovanju i usavršavanju