Početna KULTURA ETNOLOŠKI ODJEL NARODNOG MUZEJA ZADAR Otvorenje izložbe „Tkanje“

ETNOLOŠKI ODJEL NARODNOG MUZEJA ZADAR Otvorenje izložbe „Tkanje“

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva Vas na otvorenje izložbe Tkanje zadarske likovne umjetnice, tapiseristice Anite Ane Tomljanović-Šokčević u utorak, 20. srpnja 2021. u 20 sati u Kneževoj palači.                         

Izložbom Tkanje predstavljamo dio zbirke Tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović u Narodnom muzeju Zadar.  Navedena zbirka uz 38 tapiserija objedinjuje i 106 tkanih predmeta nastalih u periodu kraja pedesetih i tijekom šezdesetih  godina 20. stoljeća. Izloženi radovi djelo su istaknute zadarske likovne umjetnice, tapiseristice Anite Ane Tomljanović-Šokčević. Njeno djelo možemo svrstati u jedno od najznačajnijih, oblikovno najkoherentnijih i tehnički najkonzekventnijih opusa na području umjetnosti tkanih tekstila (Travirka, 1983: 3).

Ovaj izložbeni postav osmišljen je s ciljem predstavljanja zbirke tkanja i tapiserija Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i umjetničkog rada Anite Ane Tomljanović-Šokčević na području primijenjenih umjetnosti tkanih tekstila. Na izložbi će se predstaviti tekstilni uzornici, dijelovi  tkanja oblikovani  za nekoliko kompleta liturgijskog ruha,  Set zlato i srebro Grada Zadra, jastuci i odjevni predmeti iz šezdesetih  godina 20. stoljeća. 

Za izložbu su izabrani tkani predmeti s karakterističnim uzorcima  za umjetnički rad Ane  Tomljanović u kojem je ona orijentirana na prirodne materijale i klasičnu tehniku tkanja u kojem prepoznajemo njen rukopis koji je klasično jednostavan i čiste izvedbe. Autorica koristi  prirodne tonalitete lana, svile, pamuka ili vune za stvaranje vizualnih efekata iz same strukture lanenog platna, utkajući decentno zlatne i srebrne niti. U linearnoj grafici formira pruge ili pak utkane uzorke koji se nadziru u istoj obojenosti. U kreiranju tekstila i projektiranju misne odjeće vidi se modernitet  u pristupu izveden u svilenom tkanju ornamentalne, reljefne strukture.

Umjetnost Anite Tomljanović ostvaruje se, kao što ova izložba pokazuje, u odista različitim tkanim tvorevinama, a ljepota tih objekata, nevezano uz motiv, oblik ili dimenzije, počiva u uvijek novoj avanturi građenja tkanih tekstura, u traganju za njihovim unutrašnjim rasporedom, ritmom i harmonijom. Udahnjujući im novi smisao, dajući im novi oblik, ruka umjetnice ih preobražava u djelo čiste, gotovo organske ljepote. (Antun Travirka, iz predgovora kataloga izložbe tapiserije-tkanje-retrospektiva, 1983. Zadar/Zagreb.)

Uz izložbu, održat će se okrugli stol na temu umjetnosti tkanja kao i prikazati sam proces tkanja.