Početna HRVATSKA EUROPSKO NATJECANJE U CRTANJU GALILEO Nikolina Rudić iz Ražanca pobjednica za RH

EUROPSKO NATJECANJE U CRTANJU GALILEO Nikolina Rudić iz Ražanca pobjednica za RH

Pobjednica natjecanja u crtanju Galileo za Hrvatsku, mlada je Nikolina Rudić, učenica 2. razreda OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca koja će uz diplomu dobiti i model satelita koji će nositi njezino ime, objavila je Europska komisija. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a žiri je pobjednički rad odabrao u užem izboru između 30 radova.

Ocjenjivački žiri čiji su članovi Lidija Kralj (pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Rosa (znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo) i Ingeborg Fülepp (umjetnik) odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvat će se satelit iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo i stoga će satelit pod nazivom Nikolina postati dio Galilea.

Europska komisija organizirala je ovaj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik. Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru”.

Što je Galileo?

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije.

Galileo je globalni satelitski navigacijski sustav Europske unije koji pruža vrlo točne podatke o položaju, kao i besplatnu otvorenu uslugu, javno reguliranu uslugu (PRS) za državne korisnike, uslugu traženja i spašavanja a uskoro i uslugu visoke točnosti te značajku za autentifikaciju.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih sektora europskog gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor, operacije spašavanja i mirovne misije.

Očekuje se da će sustav uspostavljen u okviru programa Galileo tijekom razdoblja od 20 godina doprinijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijardi eura. To uključuje izravne prihode za svemirsku industriju i industriju prijemnika te neizravne prihode za društvo kao što su učinkovitiji prometni sustavi, učinkovitije operacije spašavanja itd.