Početna ZABAVA FESTIVAL SUNCA I SVJETLOSTI / POZDRAV LJETU IZ KRALJEVSKOG GRADA NINA

FESTIVAL SUNCA I SVJETLOSTI / POZDRAV LJETU IZ KRALJEVSKOG GRADA NINA

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije u crkvi sv. Križa, prvog dana ljeta održati će se 13. Festival Sunca i svjetlosti  u organizaciji Turističke zajednice grada Nina.

Pozdravite prvu ljetnu zraku sunca koja će se pojaviti nad Velebitom dana 21. 06. 2021. u 05:39:44 h i uživajte u koncertu “Nezaboravno svitanje u Ninu” soliste Duje Stanišića.

Očekuje vas bogati program: likovne radionice, plesni nastup učenica, kostimirana vođenja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, te nastup na gitari mlade glazbenice Dore Oltran i dr. Predavanje uvaženog  profesora Aleksandra Durmana pod nazivom “Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi, Najstarije europsko slikovno pismo” je poseban dodatak ovogodišnjeg festivala.

Prirodni fenomen koji nam priroda ove godine “poklanja” kako navodi ing. Držislav Sikirić je sljedeći: “Zanimljivo je i da sam solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću. Navedeno o razlici vremena vrijedi, dakako,  samo za Nin. Sunce, inače, toga dana na horizontu, koji se iz Nina ne vidi, izlazi (prva zraka) u 05:15:31. Suncu treba, dakle, oko 14 minuta da se “popne” na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa.”

Glavna vodilja festivala je poticanje kreativnosti, znanosti i umjetnosti kod mladih i povećanje svijesti o značaju crkvice koju nazivaju hrvatskim Stonehengeom.

Također, iz TZ Nina pozivaju da s njima proslavite i Svjetski dan glazbe. Ovogodišnji festivalski program prilagođen za sve generacije, prilagođen je i covid situaciji.