Početna SPORT Filip Šestan “povukao” Hrvatsku na Europsko prvenstvo

Filip Šestan “povukao” Hrvatsku na Europsko prvenstvo

Muška odbojkaška reprezentacija Hrvatske svladala je u Apeldoornu reprezentaciju Nizozemske s 3:2 u setovima i izborila nastup na Europskom prvenstvu koje se u rujnu igra u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj. Hrvatska je dan ranije u prvoj utakmici drugog kruga kvalifikacija istim rezultatom svladali i Švedsku te se na EURO plasirali kao drugoplasirana momčad skupine A sa 7 bodova iza Nizozemske koja je osvojila 10.

Zadranin Filip Šestan ponovno je bio prvo ime reprezentacije i jedna je od najzaslužnijih što je će Hrvatska nakon šest godina ponovno zaigrati na Europskom prvenstvu.

– Malo smo zakomplicirali u prvom meču protiv Švedske tako da smo znali da trebamo uzeti minimalno set protiv Nizozemske koja je odlična reprezentacija i koja je igrala kod kuće. Ne samo da smo uzeli set već smo u konačnici uspjeli i pobijediti i stvarno smo presretni što smo odradili taj cilj i što se vraćamo kući kao reprezentacija koja se kvalificirala na EURO – kaže Šestan.

Na ovogodišnjem Euru nastupit će 24 reprezentacije. Izravno su pravo nastupa ostvarili domaćini Poljska, Češka, Estonija i Finska te osam najboljih reprezentacija s prošlog EP-a, a to su Srbija, Slovenija, Francuska, Rusija, Italija, Ukrajina, Njemačka i Belgija. U kvalifikacijama se tražilo još 12 putnika na Euro, a uz Hrvatsku to su još Nizozemska, Bugarska, Turska, Latvija, Slovačka, Grčka, Portugal, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Bjelorusija i Crna Gora.

Već idućeg vikenda hrvatski su odbojkaši ponovno u pogonu, ovoga puta u Srebrnoj skupini Europske lige, što će im poslužiti kao odlična priprema za rujan i nastup na Europskom prvenstvu.