Početna ZABAVA Gastro ponuda na Adventu u Zadru 2022.: Od sočnih burgera na sto...

Gastro ponuda na Adventu u Zadru 2022.: Od sočnih burgera na sto načina preko pašticade i bakalara, do jela iz woka

Ovogodišnji Advent u Zadru koji počinje na Dan grada Zadra i traje punih 45 dana, sve do 7.siječnja, bit će bit će, bar po najavama ugostitelja koji su zakupili adventske kućice na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića, najukusniji i najraznolikiji dosad što se tiče gastro ponude. Sudeći po najavama kuharskih majstora mirisat će zadarski adventski sajam na fritule i pecipaje, burgere od dobre junetine i domaće divenice, uobičajenu adventsku street-food i fast-food ponudu. No, većina najavljuje ponudu i ozbiljnijih, dugo kuhanih jela te maštovitijih sendviča i drugih zalogaja „s nogu“. Što zbog jake konkurencije, a što zbog želje da ponude nešto drugačije po čemu će se pamtiti baš njegova dobra spiza, ugostitelji za Advent obećavaju maštovitu i puno bolju ponudu nego što je bila prijašnjih godina.

Različite izvedenice burgera i dalje su prevladavajući dio ponude na više od deset kućica, ali baš zato će i ponuda tog globalno popularnog fast food zalogaja možda biti i najzanimljivija, a konkurencija najoštrija. Tako ćemo imati priliku na jednoj od kućica degustirati  burger s kiselim kupusom i whiskey umakom, bit će tu i burgera s piletinom, s trganom svinjetinom i onih za vegane, te od odležanog mesa u brioche pecivu.

Dobar dio ugostitelja najavljuje i dobru ponudu kuhanih i pečenih domaćih kobasica, odnosno divenica, kako ih zovemo u Dalmaciji, mada najbolje kobasice najčešće stižu napunjene po slavonskoj recepturi. Hoće li tako biti i na ovom Adventu tek treba vidjeti, ali je zanimljivo da ćemo na jednom mjestu moći dobiti i prave dalmatinske krvavice.

Iza pultova nekoliko kućica dimit će se  i dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a neće nedostajati ni kuhanih jela „na žlicu“, pašticade i skradinskog rižota, divljači s njokima, kao i brudeta od sipe. Riblji su specijaliteti također dobro zastupljeni u adventskoj gastro ponudi, najčešće su to frigade od liganja, gavuna, srdela i kozica. S tradicionalnim jelima od bakalara „prijeti“ nekoliko kućica, a u ponudi će biti i ribljih burgera. Biti će zanimljivo vidjeti sendvič od destrukcije srdele, kakvog najavljuje jedna od kućica. Šarolikost ponude jela nadopunit će i serija različitih salata, između ostalog i od tune i kvinoje, i to na nekoliko kućica, dok je ponuda slastica posebna priča.

Naravno, na adventskim pultovima neće nedostajati vrućih fritula ni pecipaja, no po najavama moći ćemo na adventskim trgovima pronaći i ozbiljnijih kolača,  pa i palačinki, arancina, limuncina i ušećerenih badema.

Slatka se adventska priča nastavlja i kroz ponudu vrućih čokolada koje su samo jedna od šarolike ponude pića. Uz uobičajeno adventsko kuhano vino dobri će zadarski konobari pripremati i više vrsta hladnih i toplih koktela, nuditi  rakije, likere i kuhani gin, više vrsta piva pa i zadarsko craft pivo i, naravno, razne druge tople napitke.

Zanimljivo je podatak da će i jedan poznati zadarski restoran u čijoj su ponudi isključivo jela azijske kuhinje ove godine na Adventu imati svoju kućicu i nudit će jela pod zajedničkim nazivom – Božić na azijski način. Kako će se kozice iz woka i dandan noodles svidjeti posjetiteljima na adventskih trgovima vidjet ćemo, ali je sasvim sigurno kako ta ponuda doprinosi raznovrsnoj i bogatoj gastronomskoj ponudi Adventa u Zadru 2022. godine.
U slast!