Početna VIJESTI Gimnazija Jurja Barakovića domaćin Erasmus+projekta “Reconstructing individual fates in world war one”

Gimnazija Jurja Barakovića domaćin Erasmus+projekta “Reconstructing individual fates in world war one”

U Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Juraj Baraković danas je otvoren Erasmus+projekt Reconstructing individual fates in world war one  u kojem zadarska Gimnazija sudjeluje kao domaćin školama iz Portugala, Njemačke, Rumunjske i Francuske. Projekt se prvotno trebao početi provoditi 2020. godine, no odgođen je prvo zbog pandemije koronavirusa, a kasnije i zbog agresije Rusije na Ukrajinu te je produžen za godinu dana.

– Ovo nam je četvrti projekt koji organiziramo iz programa Key activity 2 koje, inače, provodimo od 2013. godine. Tema projekta je podsjećanje na individualne sudbine proizašle iz Prvog svjetskog rata. Projektni zadaci naših učenika i nastavnika u prvom dijelu izvedbe bili su da naprave virtualnu izložbu na ovu temu. Naši učenici napravili su dva prezentacijska osvrta, Prvi svjetski rat u Zadru i Razdoblje prvog svjetskog rata u Hrvatskoj – kaže Nino Mencl, profesor informatike i voditelj projekta s kojim su u radnoj skupini profesori Štefan Stivičić, Franka Dvorski i Elvis Čavić.

– Interesantnost projekta je što će svaka zemlja morati dati svoju viziju individualnih sudbina običnih ljudi. Mi smo tako uz pomoć ravnatelja Državnog arhiva u Zadru našli pismo jednog vojnika koji odlazi u rat u kojem se on javlja supruzi da je dobro i da ga čeka ali onda se dešava jedna bizarna situacija gdje on u konačnici preživi dat, a supruga i njihova djeca oboljevaju od španjolske gripe i umiru. Cilj ovog projekta je pokazati kako svaki rat mijenja ljudske sudbine i to želimo prenijeti u svijest naših učenika.

Nino Mencl prof.

Program koji traje pet dana, a sklopu kojeg će se posjetiti Split, Rijeka i Krk, započinje danas u Zadru.

– Zadar je svakako zanimljiv zbog bunkera koji su nastali za vrijeme talijanske vlasti u Zadru gdje je Italija zapravo radila te bunkere kao granicu s Kraljevinom SHS-a, odnosno Kraljevinom Jugoslavije. To je zaista jedan od spomenika koji je tu među nama. U Splitu ćemo posjetiti Pomorski muzej, u Rijeci muzej Torpedo što je interesantno jer je u to vrijeme tvornica Torpedo bila tehnološka inovacija koja je osmišljena na hrvatskom prostoru, dok ćemo se na Krku bazirati na obilasku znamenitih spomenika iz Prvog svjetskog rata.

Projekt “Reconstructing individual fates in world war one” program je unutar programske aktivnosti Key activiy 2 i uključuje zemlje i škole partnere: Erich-Gutenberg-Berufskolleg des Kreises Herford in Bunde Wirtschaft unf Verwaltung iz Njemačke, Colegiul National iz Rumunjske, Agrupamento de escolas de Aveiro iz Portugala, Lycee Eugene Woillez iz Francuske i Gimnazija Jurja Barakovića iz Hrvatske.