Početna VIJESTI Građani će kretanje cijena u trgovačkim lancima moći pratiti na web stranici

Građani će kretanje cijena u trgovačkim lancima moći pratiti na web stranici

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja danas su se s ministrom Filipovićem sastali predstavnici trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy koji su se odazvali pozivu na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena. Priopćenje Ministarstva nakon sastanka prenosimo u nastavku.

“Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića, te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste.

Inflacija u prosincu iznosila je 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Ministar Filipović podsjetio je kako je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira: „Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH.“

U tom kontekstu ministar se posebno zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommy-u koji su prepoznali važnost trenutka i koji su dostavili ministarstvu sve tražene podatke, te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.

U postupku izrade je web stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene.

Na sastanku je potvrđena daljnja suradnja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te trgovačkih lanca Konzuma, KTC-a i Tommy-a, a koja će se u narednom periodu intenzivirati.

Pozivaju se i drugi trgovački lanci da se priključe.”