Početna VIJESTI GRADONAČELNIK DUKIĆ: “Sada tražimo samo red i disciplinu!”

GRADONAČELNIK DUKIĆ: “Sada tražimo samo red i disciplinu!”

Foto: noviradio.hr

Gradonačelnik Branko Dukić  na današnjem kolegiju predstavio je novu odluku koja još mora proći Gradsko vijeće. Naime, Grad uvodi moratorij na zakup javne površine na razdoblje od dvije godine za područje MO Poluotok:

„Red u javnom prostoru i pravila za njegovo korištenje moraju se poštovati, svi jednako i bez iznimke. Ovo je tek početak jer će se ukloniti sav inventar koji se nalazi u javnom prostoru bez dozvole. Nije dobro što uopće na ovaj način moramo uvoditi red, ali nažalost u nekim slučajevima drugačije ne ide. Više od godinu dana rade u partnerstvu sa strukovnim udruženjima na novim odlukama koje se tiču korištenja javnih površina, buke, radnog vremena i prometa u pješačkim zonama. Što nam to vrijedi, ako se ta pravila ne poštuju i ne provode.“

Moratorij bi počeo s 1. siječnja 2024.godine. Pročelnik za upravljanje gradskom imovinom Tomislav Korona dodao je kako će se ubuduće ugovori na najam javne gradske površine sklapati najdulje na tri godine:

“Moratorij će se odnositi na područje MO Poluotok na način da će svi oni budući zakupci od 1.1.2024. do 31.12. 2025. neće više moći dobiti zakup javne površine za postavljanje ugostiteljskih stolova i stolica.”

foto: noviradio.hr

Uz moratorij, prema Dukićevim riječima, napravit će se detaljna analiza korištenja postojećih javnih površina. Time će se definirati koje treba umanjiti zbog potreba javnog interesa i zaštite gradske jezgre jer je evidentno kako je došlo do maksimalnog opterećenja javnih površina grada i kroz izmjene pravilnika u te dvije godine  treba doći do rasterećenja, što se može postići s povećanjem cijena za zakupnik i markacijom javnih površina, kao i  obilježavanjem granica svih ugostiteljskih objekata na terenu.

 „Ne možemo zamišljati kako će netko za godinu dana nešto otvoriti i tražiti javnu površinu. Dugi niz godina gledali smo kroz prste, a sada tražimo samo red i disciplinu“, zaključio je gradonačelnik.