Početna VIJESTI HLK oštro osudio napad Ministarstva zdravstva na predsjednicu KoHOM-a

HLK oštro osudio napad Ministarstva zdravstva na predsjednicu KoHOM-a

Foto: ilustracija/pixabay.com

Hrvatska liječnička komora je istaknula kako je zbog istinitog informiranja javnosti i zaštite interesa i integriteta Nataše Ban Toskić, predsjednice KoHOM-a, svih obiteljskih liječnika, kao i svih liječnika – njihovih članova, prisiljena reagirati i ponoviti već jednom izrečene stavove o neprihvatljivosti komunikacije Ministarstva zdravstva. Priopćenje HLK-e prenosimo u cijelosti:

“Posao političara, kao i posao onih koji vode neko ministarstvo, sastoji se i od sposobnosti prihvaćanja javne kritike političkog djelovanja te od spremnosti za argumentiranu javnu raspravu. Suprotno tome, napadi na osobnoj razini uvijek su pouzdan pokazatelj nespremnosti za konstruktivnu raspravu i pomanjkanje argumenata. Razmjena argumenata, javni dijalog ili polemika je jedno, a priopćenje Ministarstva zdravstva kojim se pokušava diskreditirati pojedinac, potkopati njegov legimitet je nešto posve drugo.

Kada su napadi ad hominem upućeni od strane vodstva ministarstva prema osobi zaposlenoj u sustavu kojim upravlja to ministarstvo, kao što je slučaj s jučerašnjim pokušajem difamacije liječnice od strane Ministarstva zdravstva, oni u sebi sadržavaju pokušaj ušutkavanja kritičara i implicitnu prijetnju sigurnosti radnog mjesta napadnute osobe.

Kolegica Ban Toskić predsjednica je najveće udruge koja okuplja čak trećinu svih liječnika obiteljske medicine, a koja uspješno godinama javno zagovara kako interese tih liječnika, tako i interese pacijenata, a sve s ciljem bolje organizacije primarne zdravstvene zaštite.

Hrvatska liječnička komora ovaj pokušaj Ministarstva zdravstva da osobnom difamacijom ušutka predsjednicu KoHOM-a i sam KOHOM smatra duboko neprihvatljivim i destruktivnim za javno zdravstvo. Interes javnog zdravstva je da udruge liječnika, Komora, sindikati, udruge pacijenata, kao i pojedini liječnici u javnosti aktivno ukazuju na probleme i predlažu rješenja, što KOHOM, kao i druge udruge liječnika, već godinama čine. HLK želi ukazati Ministarstvu zdravstva da hrvatski liječnici i njihove udruge neće šutke promatrati rastuće probleme u zdravstvu. Dapače, svi oni, kao i Hrvatska liječnička komora kao krovna i najveća strukovna

organizacija liječnika, uvijek i svugdje će javno zastupati interese javnog zdravstva i liječništva, a ne interese politike i političara.

Liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj veliki obol u zbrinjavanju pacijenata u ovoj pandemiji. Sve to čine uz redovnu, svakodnevnu skrb za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti. Očito je da postoje brojni problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji se ne rješavaju već godinama, obiteljskih liječnika je premalo, s prevelikim brojem pacijenata na jednog liječnika te sa značajnim administrativnim opterećenjem. Također je i prije omikrona bilo jasno da kapaciteti sustava testiranja na COVID-19 nisu odgovarali stvarnim epidemiološkim potrebama pojedinih razdoblja.

Hrvatska liječnička komora, premda to nije uobičajeno prisiljena je stoga parafrazirati vlastitu poruku izrečenu prošle godine kao reakciju na sličan napad na kolegicu Ban Toskić: „Prozivanje pojedinog liječnika s pozicije Ministarstva zdravstva ne pridonosi konstruktivnom rješavanju problema prisutnih u organizaciji testiranja niti predstavlja poželjan način komunikacije unutar liječničke struke i sustava zdravstva. U ovoj do sada nezapamćenoj globalnoj krizi svi dionici javnog prostora trebaju se ponašati i komunicirati iznimno odgovorno tj. njihova komunikacija treba uvijek za cilj imati konstruktivno rješavanje problema. U fokusu zdravstvene administracije i svih zdravstvenih radnika treba biti što učinkovitija borba protiv pandemije s ciljem očuvanja života i zdravlja naših sugrađana. Neprimjeren način komunikacije, ad hominem napadi i retorika prozivanja neće nam pomoći u toj zajedničkoj borbi.“