Početna KULTURA “HRVATI NA LEDENOM MORU” Promocija knjige o fascinatnom poduhvatu istraživanja Arktika u...

“HRVATI NA LEDENOM MORU” Promocija knjige o fascinatnom poduhvatu istraživanja Arktika u kojem su sudjelovali i Hrvati

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice danas, u ponedjeljak, 6. studenoga s početkom u 18 sati bit će održana promocija knjige “Hrvati na ledenom moru ” uz otvaranje prigodne izložbe. Riječ je o fascinantnom poduhvatu istraživanja Arktika od prije 150 godina u kojemu je, kao dio posade austrougarskog broda, sudjelovalo 12 Hrvata. Brod je dvije godine bio zarobljen u ledu a svi su se mornari uspjeli vratiti svojim domovima. 

O tadašnjim povijesno geološkim okolnostima, značaju otkrića Zemlje Franje Josipa i važnosti arktičkog puta danas, tom će prigodom govoriti prof. dr. sc. Robert Lončarić s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. Luka Grbić izv. prof. dr. sc. s Pomorskog odjela zadarskog Sveučilišta, približit će ondašnje običaje, hijerarhiju i moral koji su pomogli u preživljavanju na ledom okovanom brodu dok će Milorad Stanić, predstavnik sunakladnika knjige, prikazati okolnosti vezane uz tu davnašnju polarnu ekspediciju. Potom će Miljenko Smokvina, urednik proširenog pretiska održati predavanje o znanstvenoj baštini austro-ugarskih arktičkih ekspedicija. Predstavljanje tog značajnog dijela naše pomorske baštine organizira Sveučilište u Zadru u suradnji s Lions klubom Quarneroli Lovran, Znanstvenom knjižnicom Zadar i Ex Librisom iz Rijeke.

Kako su u sve uključeni i Lionsi događaj će imati humanitarnu notu pa će sredstva od prodaje knjiga i donacija ići zadarskoj Udruzi Svjetlo koja brine o osobama s mentalnim teškoćama.