Početna SPORT HRVATSKA I ZADAR POTVRĐENI KAO DOMAĆIN EUROVOLLEY 2021 ZA ŽENE

HRVATSKA I ZADAR POTVRĐENI KAO DOMAĆIN EUROVOLLEY 2021 ZA ŽENE

Zadar, Beograd, Plovdiv i Cluj-Napoca bit će od 18. kolovoza do 4. rujna domaćini nestrpljivo iščekivanom izdanju CEV EuroVolley W 2021 – vodećem odbojkaškom natjecanju za ženske reprezentacije koje vodi CEV, uz sudjelovanje 24 najbolje ekipe u Europi. Ova četiri grada i njihove matične države – Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska – pokušat će ponoviti, pa čak i premašiti uspjeh postignut izdanjem Europskog prvenstva iz 2019. godine, čiji su domaćini bili Turska, Poljska, Mađarska i Slovačka.

Uz Srbiju kao dvostrukog branitelja naslova, možete biti sigurni da je Beograd pravo odbojkaško ‘žarište’ gdje se može održati tako veliko natjecanje! Srbija će pokušati iskoristiti prednost domaćeg terena kao što je to učinila 2011. godine kada su osvojili svoju prvu europsku krunu pred velikom i strastvenom domaćom publikom u Beogradu. To je treći put u povijesti da glavni grad Srbije ugošćuje EuroVolley W – nakon što je to učinio 1975. i 2011. Beograd će biti domaćin utakmica jedne grupe, plus četiri osmina finala, dva četvrtfinalna meča, dva polufinala i dvije utakmice za medalje.

Plovdiv je još jedno veliko odbojkaško ‘središte’ na Balkanu, dom višestrukih državnih prvaka i sudionika Ligi prvaka VC Maritza. Iako je Bugarska prethodno bila domaćin Europskog prvenstva za žene 1950., 1981. i 2001. godine, Plovdiv nikada nije imao čast i privilegiju dočekati europsku odbojkašku elitu do sada, s prethodnim kontinentalnim natjecanjima koja su se održavala u Sofiji, Varni i Perniku. U Plovdivu se nedavno igrala grupa Lige prvaka i dobili su vrlo pozitivne kritike svih uključenih i možete očekivati ​​još jednake kvalitete za EuroVolley Women. Plovdiv će biti domaćin jedne grupe, nakon čega će uslijediti četiri osmine finala i dvije četvrtfinalne utakmice.

Hrvatski primorski grad Zadar doživjet će pravo odbojkaško ljeto sljedeće godine, jer prije nego što EuroVolley W dođe u grad, u svibnju bi trebao biti domaćin kvalifikacija za EuroVolley za odbojkaše, kao i ženski FIVB Challenger Cup. Zadar, baš kao i Plovdiv, nikada prije nije bio domaćin odbojkaškog natjecanja tako visokog profila – iako je Hrvatska bila domaćin izdanja EuroVolley W 2005. u Zagrebu i Puli.

Davne 1975. godine, još uvijek u sastavu Jugoslavije, hrvatski grad Rijeka bio je među onima koji su ugostili i žensko Europsko prvenstvo. Vrlo poznato turističko središte, Zadar će zasigurno pružiti timovima i navijačima sjajan ambijent tijekom EuroVolley-a.

Cluj-Napoca je mjesto odabrano za dugo očekivani povratak EuroVolley-a u Rumunjsku, gdje se kontinentalno prvenstvo posljednji put održalo davne 1963. Grad u Transilvaniji već je bio domaćin brojnih međunarodnih sportskih događaja, uključujući Artistic Europsko prvenstvo u gimnastici, a EuroVolley bi trebao nastaviti ovu uspješnu priču u zemlji koja je bila među pionirima u razvoju odbojke u Europi. I Cluj-Napoca i Zadar ugostit će jednu grupnu fazu turnira.

Osigurali smo partnerstvo četiri grada čiji stanovnici tradicionalno jako vole sport općenito i odbojku, točnije”, rekao je predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić te dodao: „Izdanje EuroVolley W 2021. nastavit će trend koji smo postavili u 2019. godini, dovodeći elitnu odbojku u neviđen broj zemalja, koje udružuju snage kako bi pružile vrhunski odbojkaški spektakl i iskustvo. Želim zahvaliti odgovarajućim nacionalnim i gradskim vlastima na podršci i nadam se da će, ako uspijemo staviti pandemiju pod kontrolu, što veći broj stranih navijača moći otputovati u ove gradove kako bi podržali svoje omiljene ekipe i uživali u vrhunskoj odbojci. “