Početna VIJESTI HZZO upozorava građane da ne nasjedaju prevarantima

HZZO upozorava građane da ne nasjedaju prevarantima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare od strane različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a, nudeći pri tome usluge masaže, pretrage, skupe aparate i preparate, telefonskim putem ili dolaskom na kućne adrese.

U priopćenju medijima ističu kako je ovih dana HZZO obaviješten o dva slučaja pokušaja spomenutih prijevara. Naime, osiguranik s područja Zagreba prijavio je slučaj u kojem mu se osoba telefonskim putem lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a nudeći „besplatno medicinsko pomagalo (lumbalni pojas) uz poštarinu od 100 kuna koju bi im HZZO vratio sa sljedećom mirovinom“. Nadalje, HZZO-u je prijavljen i slučaj u kojem je osoba koja se lažno predstavljala kao djelatnik HZZO – a, dolaskom na kućnu adresu, pokušala kontaktirati osiguranu osobu. Napominju kako je u oba slučaja riječ o lažnom predstavljanju.

„HZZO je proteklih godina više puta zaprimio dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZZO-a, nudeći pri tome različite usluge i aparate, čak tražeći novčani polog i pin bankovnih kartica. Napominjemo da HZZO obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda telefonskim putem niti dolaskom na kućne adrese. Isto tako, ni izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite ne sudjeluju u prodaji medicinskih aparata. Građane koji se nađu u spomenutoj situaciji pozivamo da pokušaj prijevare prijave policiji“, ističe se u priopćenju.