Početna VIJESTI Izaslanstvo pokrajine Tirol posjetilo Zadarsku županiju

Izaslanstvo pokrajine Tirol posjetilo Zadarsku županiju

Župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić primili su danas u Domu Zadarske županije izaslanstvo Vlade Savezne pokrajine Tirol koja od 2007. godine provodi projekt „Tirol za hrvatsko vatrogastvo.“ Izaslanstvo je predvodila aktualna ministrica zadužena za vatrogastvo, infrastrukturu i obitelj Astrid Mair, a u njenoj su pratnji bili vatrogasni dužnosnici te projektni tim na čelu s Peterom Logarom idejnim začetnikom i koordinatorom  projekta „Tirol za hrvatsko gospodarstvo“. Sastanku je nazočio i predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Župan Božidar Longin tom je prilikom rekao kako je protupožarna zaštita dio sustava civilne zaštite u širem smislu riječi te da je  u Zadarskoj županiji vrlo  dobro organizirana i opremljena.

„Županija osigurava 140 tisuća eura godišnje za redovan rad županijske Vatrogasne zajednice te još oko 122 tisuće eura za izvanredne vatrogasne intervencije po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika. Nažalost, upravo smo prekjučer i jučer imali situaciju velike poplave na području Obrovca i Gračaca u sanaciji kojih su sudjelovali i naši vatrogasci.“

Naglasio je kako se osobita pozornost posvećuje  protupožarnoj  turističkoj sezoni koja je na našem području duga i teška.

„Naše vatrogasne postrojbe, bilo one profesionalne, bilo dobrovoljne, bez obzira na veliki entuzijazam svojih pripadnika, ne bi mogle biti uspješne bez odgovarajuće opreme. I upravo u tom kontekstu pojavljuju se dobri ljudi poput vas, dragi gosti.  Vaš dolazak u Zadarsku županiju prilika je da vam uputim veliku i iskrenu zahvalu na svemu što ste do sada učinili za pomoć našoj Vatrogasnoj zajednici.“

Naime, do sada su projektom „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“ u Hrvatsku stigla 294 vatrogasna vozila.

„U Zadarsku županiju stiglo je 29 vozila za dobrovoljna vatrogasna društva, a do kraja godine stići će ih još 7,“ navela je ministrica zadužena za vatrogastvo, infrastrukturu i obitelj Astrid Mair dodajući kako se u Tirolu posebna pozornost posvećuje školovanju vatrogasaca u tamošnjoj zapovjednoj školi.

Susret u Domu Županije bio je prigoda da koordinatoru i idejnom začetniku projekta Peteru Logaru bude uručena je godišnja nagrada Zadarske županije. Naime, Peter Logar bio je spriječen preuzeti nagradu zajedno s ostalim laureatima na nedavno održanoj svečanoj sjednici u povodu Dana Zadarske županije.

Zahvalivši na nagradi, Peter Logar je rekao kako su donacijama željeli pomoći dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području cijele Hrvatske, prije svega u manje razvijenoj unutrašnjosti, te da je Zadarska županija prva obalna županija s kojom je uspostavljena suradnja.