Početna SPORT Jadranašima dva zlata, ukupno pet medalja na državnom prvenstvu

Jadranašima dva zlata, ukupno pet medalja na državnom prvenstvu

Veslači Jadrana osvojili su na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, koje je održano na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu, ukupno pet medalja, od čega dvije zlatne, dvije srebrne  i jednu brončanu. U ovoj pandemijom korona virusa skraćenoj sezoni, ipak se uspjelo održati Hrvatsko veslačko prvenstvo, a u četiri dana natjecanja u Zagrebu su nastupile sve kategorije, od kadeta do seniora.

Najbolje rezultate postigle su mlađe juniorke, koje su uvjerljivo slavile u četvercu na pariće i dvojcu na pariće. Dvostruke prvakinje Hrvatske postale su Sara Žuvanić i Ivana Sladić koje su slavile u dvojcu na pariće dok su zajedno s Lucijom Kasap i Marom Bencom slavile u četvercu na pariće.


Naše su veslačice u obje discipline zasjele na vodeću poziciju odmah nakon starta i prema kraju utrke prednost se samo povećavala. Tako su drugu godinu zaredom zadarske veslačice osvojile naslov prvaka u disciplini četverca na pariće mlađih juniorki, čime je potvrđena kvaliteta ženskog veslanja u Jadranu.

Srebrnu medalju u četvercu s kormilarom mlađih juniora osvojili su Bernard Murtić, Ivan Mustać, Petar Miloš, Jakov Grković i kormilar Elvis Vrkić. U odličnoj utrci, u kojoj su bili vodeći više od pola utrke, u finišu ih je pretekla posada pulske Istre. Bila je to zasigurno jedna od najuzbudljivijih utrka dana, u kojoj se više posada ravnopravno borilo za pobjedničko postolje.

Prvog dana finala, u subotu, ista posada nastupila je u disciplini četverca bez kormilara. Medalja je izmakla za vrlo malo, u izjednačenoj utrci, u kojoj se isto tako više posada ravnopravno borilo za prva tri mjesta.


Izvrstan je bio i Frane Bencun u lakom samcu juniora koji je osvojio srebrnu medalju. Uvjerljivo je pobijedio u svojoj eliminacijskoj utrci ali se u finalu ipak morao zadovoljiti drugim mjestom. U finale lakih samaca juniora probio se i Filip Mijić zauzevši na kraju šesto mjesto.

U finalu su isto veslali Dominik Ferjančić i Luka Kovač, u dvojcu na pariće mlađih juniora, te su osvojili peto mjesto, dok su u finalnoj utrci kadetskih dvojaca na pariće veslale Mihaela Kos i Petra Babara zauzevši šesto mjesto.

Kadeti Đani Švenjak i Nikola Tot bili su najbolji u finalu B dvojaca na pariće odnosno sedmi ukupno, četverac kadeta u sastavu Roko Skočić, Petar Zekanović, Lovre Kurtin i Stipe Benković zauzeo je dvanaesto mjesto.

Natali Pera zauzela je ukupno deseto mjesto u samcu juniorki.

U seniorskom dijelu natjecanja Iva Karačić i Maris Milin u dvojcu bez kormilara zauzele su šesto mjesto u finalu dok su Frane Bencun i Dominik Ferjančić u lakom dvojcu bez kormilara seniora bili peti.

S veslačima su u Zagrebu bili treneri Branimir Vujević, Danijel Bajlo, Petar Milin i Marko Dragičević, te predsjednik Jadrana Joško Matulić.