Početna ŽUPANIJA Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod

Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod za 2023. godinu. Zahtjevi se zaprimaju do 31. kolovoza 2023.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda. Tijekom godina oznaku je dobilo 709 proizvođača za 1265 proizvoda. Najviše prijavljenih je bilo 2019.godine, kad je 78 proizvođača dobilo oznake za 150.

Oznaka se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta, na temelju podnesenog zahtjeva za otočni proizvod koji udovoljava uvjetima i kriterijima utvrđenima Pravilnikom i javnim pozivom. Grupe otočnih proizvoda za koje se dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod su prehrambeni proizvodi, pića, kemijski proizvodi, primijenjena umjetnost i dizajn te nematerijalno dobro. Rješenje o dodjeli oznake izdaje se na temelju prijedloga stručnog povjerenstva na rok od 5 godina. Pozivaju se svi kojima uskoro istječu ili su istekli ugovori o dodjeli prava na označavanje, kao i svi ostali zainteresirani otočni subjekti, da se prijave na ovaj poziv. 

Sve informacije i obrasci za prijavu nalaze se na poveznici.