Početna VIJESTI Jednoglasno iz Knina: Hrvatska je vodila obrambeni, osloboditeljski rat

Jednoglasno iz Knina: Hrvatska je vodila obrambeni, osloboditeljski rat

Foto: screenshot/HTV

U Kninu se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Svečani program započeo je budnicom, a brojni okupljeni u Knin su došli odati počast poginulim i nestalim braniteljima.

Vojno-redarstvena operacija “Oluja” započela je 4. kolovoza 1995. u zoru da bi dan kasnije Knin bio oslobođen. Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja brojni okupljeni u Kninu sjećaju se tih dana i govore što za njih znači ovaj dan.

“Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje, čime smo iz rata izašli kao pobjednici”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer je dodao kako se u posljednje vrijeme Hrvatsku opet pokušava prokazivati lažnim optužbama, ali naglašava kako Vlada neće dopustii da se u pitanje dovede karakter Domovinskog rata i štititi hrvatske branitelje, pilote, ratne zapovjednike…

“Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcija na teritorij drugih država neprihvatljivi su. Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima.”

Predsjednik Zoran Milanović kaže kako je Hrvatska svoj put prošla teško i ništa nije dobila besplatno već uz visoku kamatu.

“Svjesni da je ova zemlja na kraju krajeva jedino bitna nama. Jedino je nama stalo do ove zemlje i svi drugi su obični promatrači. To naravno ne znači neprijatelji.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže kako se nakon 27 godina kritički i objektivno može osvrnuti na povijest.

Ne treba idealizirati, ali možemo biti ponosni na brojna postignuća i ostvarene strateške ciljeve. Hrvatska je danas neusporedivo bolja, razvijenija i uređenija zemlja. Na temeljima pobjede u Domovinskom ratu i međunarodnog priznanja Hrvatske, ušli smo u NATO i EU. Potpunu euro integraciju zaokružujemo ulaskom u eurozonu i Schengen čime jačamo otpornost Hrvatske na krize i vanjske ugroze.”

Okupljenima se obratio i general Mladen Markač koji je naglasio kako je nužno mladima prenijeti povijest, a mladima poručuje da čuvaju mir. Dodaje i kako svima koji se pitaju je li Oluja bila potrebna, poručuje:

“Hrvatska je vodila politički opravdan, pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat, a Oluja je legitimna i u vojnom smislu vrhunski izvršena operacija kojom smo oslobodili naš okupirani teritorij. To je kruna svih naših pobjeda u Domovinskom ratu.”