Početna VIJESTI JURE ZUBČIĆ O PREKRAJANJU IZBORNIH JEDINICA Kakve veze ima Islam s prekrajanjem...

JURE ZUBČIĆ O PREKRAJANJU IZBORNIH JEDINICA Kakve veze ima Islam s prekrajanjem izbornih jedinica?

Foto: noviradio.hr

Dva sela, susjedna, jedno do drugog. Središtima udaljeni tek 2,7 km. Za lijepu priču bi rekli pitoreskna, ali ovo nije takva priča.

Jedno selo se zove Islam Latinski, a drugo selo se zove Islam Grčki. Smješteni u Ravnim kotarima u zaleđu Zadra. U jednom većinu stanovništva čine hrvati, dok u drugim većinu čine srbi.

U jednom je komunalna infrastruktura već odavno izgrađena, a u drugom vodovod dolazi tek ove godine. Da, tek 2023. godine dolazi vodovod. Ne trebate previše poznavati hrvatske prilike i politike da znate tko je tko u ovoj priči.

Međutim, Islam Latinski je naselje u sastavu Općine Posedarje, a Islam Grčki je naselje u sastavu Grada Benkovca. Dva sela, tako blizu, a tako daleko. A uskoro postaju još udaljeniji.

Naime, Islam Latinski s novim ustrojem izbornih jedinica će glasati zajedno sa Kutinom, od koje je najbržim cestovnim pravcem udaljen 348 kilometara. U toj, čudovišnoj sedmoj izbornoj jedinici, ljudi iz Islama Latinskog nemaju grad kojem gravitiraju, ne dijeli s njima niti iste probleme (osim s par susjednih naselja), poslovno i gospodarski je vezan skoro nimalo za cjelokupno područje izborne jedinice. I iako ne dijeli skoro ništa, dijelit će političke predstavnike.

Tako će u Saboru Republike Hrvatske, zakonodavanom tijelu, građanke i građane Islama Latinskog predstavljati politički predstavnici iz Kutine, Karlovca, Siska, Ogulina…

Sve to nastaje jer se HDZ perverzno poigrava s ovom državom. Nije njima bitno gdje neko područje gravitira, na kojem području građani ostvaruju svoje poslovne, društvene, političke i kulturne potrebe. Samo je bitno da se prikriju opustošeni dijelovi Hrvatske kako bi svi birali jednaki broj zastupnika radi zadovoljavanja osobnih ambicija.

A osobne ambicije ne prate ni geografsku podjelu, kulturnu, gospodarsku ili političku podjelu. One su tu samo radi osobnog interesa.

A pitate se i što je s Islamom Grčkim. Nek šute, dobivaju vodu u 21. stoljeću, pa pobogu što bih još htjeli. Po modelu HDZ-a oni će ostati zanemareni, ma u kojoj god izbornoj jedinici se nalazili.

Zašto baš priča o Islamima?

Jer slikovito opisuju dvije misli vodilje vladajuće garniture. Prva “Mogu što hoću” i drugu “Država to sam ja”.

Tako su i prije 5 godina bili jedan slikovit prikaz u trenutku nacionalnog zanosa tijekom svjetskog prvenstva u Rusiji. Pa je nakon Subašićeva tri maestralno skinuta penala kolumnist Dežulović završio sa:

“…pa da katolik talijanskog prezimena iz obližnjeg sela s turskim nazivom kao najveći Hrvat prijeti smrću rođenoj kćerki ako se uda za čovjeka turskog prezimena zato što je pravoslavac.”

Sretni nam festivali demokracije!