Početna KULTURA KINO ZONA Od 15. lipnja filmovi na ljetnoj pozornici

KINO ZONA Od 15. lipnja filmovi na ljetnoj pozornici

Četvrtu godinu zaredom ljetne vrućine pratit će druženje uz dobre filmove na ljetnoj pozornici gradske kinoteke Kino Zone! Od 15. lipnja pa sve do kraja rujna, srijedom i nedjeljom moći ćete uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta te imati prilike razgovarati s domaćim i stranim gostima iz svijeta filma!

Čast otvorenja ljetne pozornice pripala je filmu o kojem od premijernog prikazivanja niti kritika niti publika nije prestala nizati hvalospjeve. Mnogi su ga promptno proglasili remek-djelom koje se ne propušta i svrstali među najbolja ovogodišnja ostvarenja, a zašto baš svi govore o filmu ”Everything Everywhere All at Once“ posjetitelji Kino Zone moći će saznati u srijedu 15. lipnja od 21 sat na Poljani Branka Stojakovića.

Četiri dana kasnije, u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Kosova u Zadru, prikazati će se ovogodišnji kandidat u užem izboru za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma, kosovska drama  „Košnica“ o snazi zajednice, otporu i ustrajnosti, nastala prema istinitom događaju.

Drugi tjedan ljetnog kina uživati će se u taktovima Steviea Wondera, Nine Simone, B.B.Kinga i drugih aktera glazbenog dokumentarca „Summer of soul“ o legendarnom događaju iz 1969., Harlem Cultural Festivalu, koji je slavio afro-američku glazbu i kulturu te promovirao crnačko zajedništvo i ponos.

Za vikend, točnije 26.6., u goste stiže Nina Violić sa filmom „Baci se na pod“ u kojem ima čak trostruku ulogu, glavne glumice, scenaristice te redateljice filma. U filmu se isti događaj prikazuje iz tri različite perspektive, tako da gledatelj postupno upoznaje osobne istine svakog člana obitelji. Sve o izazovima režije, pisanja scenarija i istovremeno i glume, moći ćete saznati u moderiranom razgovoru nakon filma.

Mjesec zaključuje autoironična parodija Nicholasa Cagea „Unbearable weight of a massive talent“, izuzetno zanimljiv glumčev osvrt na uspone i padove jedne ipak vrlo bogate karijere.

Od gostovanja u ostalim mjesecima valja izdvojiti prvo međunarodno gostovanje u Kino Zoni, Francesco Clerici, dobitnik nagrade Fipresci na Berlinaleu 2015., prikazati će nagrađeni dokumentarni film „Hand gestures“ te održati i predavanje na temu dokumentarnog filma. U goste stiže i domaći akcijski kino hit „Divljaci“ sa filmskom ekipom, glavnim glumcem Alenom Liverićem i redateljem Darijom Lonjkom kao i slovenski kino hit, neobična „Prasica“ koju će također u Zadar dopratiti filmska ekipa spremna na razgovor.

Iz bogatog programa u ostalim ljetnim mjesecima ističe se dobitnik Goye „Buen patron“, izabrani program sa filmskog festivala u Veneciji (Sundown, Madres paralelas, Official competicion, Il Buco), sa Cannesa stiže „Bergmanov otok“ dok Hollywood zastupa među ostalima „French distpatch“, „Nightmare alley“ i „Last night in Soho“. Suradnje sa domaćim festivalima tradicionalno su dio ljetnog programa Kino Zone pa tako Festival mediteranskog filma Split, među nekolicinom filmova, donosi i maltešku dramu „Luzzu“ , a Motovun u Zadru kontroverzni film „Pleasure“. Ovoljetni kultni klasici na otvorenom biti će „Casablanca“ i „Ubiti pticu rugalicu“ čime se obilježavaju osamdeseta i šezdeseta obljetnica izlaska.  

U suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu prikazati će se izabrani studentski kratki filmovi, prema lanjskom formatu „kratki prije dugih“, u svrhu podizanja vidljivosti studentske produkcije i omogućavanja mladim autorima i autoricama bolji doseg prema publici.

Lokacija prikazivanja ostaje ista, Poljana Branka Stojakovića (pored Kazališta lutaka Zadar), kao i cijena ulaznica (25 kuna), nove i udobnije su stolice u kojima se može čak i zaspati, a filmovi su dvostruko titlovani (hrvatski i engleski) tako da i turisti mogu nesmetano uživati u ljetnim filmskim večerima.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra te Turističke zajednice grada Zadra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.