Početna FILM KINO ZONA Večeras prava obiteljska animirana poslastica – “Crvena kornjača”

KINO ZONA Večeras prava obiteljska animirana poslastica – “Crvena kornjača”

Nakon crnih komedija, drama i trilera na program ljetnog kina nam stiže i jedna predivna priča iz maštovitog svijeta animacije. Prije svega ostalog, riječ-dvije o samoj radnji.

Sam, gladan, ali odlučan da se oslobodi iz rajski oblikovanog zatvora, nasukani mornar skuplja snagu za izgradnju malog splava i kreće na opasno putovanje u široko otvoreno i divlje more; međutim, nerazdvojni protivnik sprječava ga da pobjegne. Nikad ne odustajući od nade, iscrpljeni čovjek svakodnevno pokušava napraviti novi, čvršći i poboljšaniji splav; međutim, more je ogromno i obiluje prekrasnim i tajanstvenim stvorenjima, a samo otočna crvena kornjača neće dozvoliti umornom preživjelom da tako lako pobjegne.

“Crvena kornjača” nije jedan od tipičnih crtića kakvi se redovito znaju vrtjeti na programima multipleksa, već jedno posebno iskustvo namijenjeno široj publici, a posebice ljubiteljima prepoznatljivog anime stila. Premda je kategoriziran kao obiteljski fantastični crtić, nije preporučljiv za najmlađe uzraste, barem ne za one do 8-9 godina starosti, jer će im tematski biti teško razumljiv.

Ovo je tako predivno snimljen, režiran i osmišljen animirani film, da mu uopće nije bio potreban dijalog (doslovno ga nema) kako bi pogodio gledatelje drito u dušu. U fantastičnoj priči ilustriran je kompletan ciklusa života i što on sam po sebi predstavlja. Od tuge, samoće, frustracija i bezizlazne agonije pa sve do beskrajne ljubavi, sreće, sazrijevanja i rastanka.

Hvaljeni nizozemski animator Michael Dudok de Wit se nakon niza izuzetnih kratkih crtića (za briljantni “Otac i kćer” je 2000. među ostalim priznanjima osvojio i Oscara) odvažio i na dugometražni film inspiriran japanskom animacijom i ponovno pogodio. Prekrasna priča i izvanredna animacija pravi su mamac za publiku, a među brojnim priznanjima koja je film osvojio, posebno ćemo istaknuti nagradu u Cannesu 2016.

Projekcija filma počinje u 21h, a ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti na lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka projekcije.

.