Početna VIJESTI “KOMBINIRANI INTENZIVNI PROGRAM” Motiviranje zadarskih studenata na istraživanje morskih ekosustava

“KOMBINIRANI INTENZIVNI PROGRAM” Motiviranje zadarskih studenata na istraživanje morskih ekosustava

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu ove godine po prvi put je proveo Kombinirani intenzivni program pod nazivom UNIZD Marine Research Living Lab. Tema programa bila je proučavanje različitih izazova pred kojima se nalaze morski ekosustavi u Jadranskom moru (invazivne vrste, globalno zatopljenje, onečišćenje plastikom, proizvodnja hrane u moru, očuvanje usluga ekosustava
itd.) te osmišljavanje mogućih rješenja.

foto: Sveučilište u Zadru


Program se sastojao od virtualnog i praktičnog dijela. Virtualni dio izveden je u svibnju 2023. godine dok se praktični dio održao od 04. do 08. rujna 2023. godine. U praktičnom dijelu programa sudjelovalo je 24 studenta iz Italije, Češke, Litve, Japana, SAD-a i Hrvatske. Kroz 5 dana provedbe studenti su uzeli uzorke mora na različitim lokacijama u zadarskom arhipelagu te provodili fizikalno-kemijske analize istih, identificirali morske organizme u mediolitoralu, uzimali uzorke pjeska s obale te utvrđivali prisutnost mikroplastike u njima, pregledali dio plaže Sabunike na prisutnost jedinki plemenite periske te posjetili uzgajališta ribe i školjkaša.

foto: Sveučilište u Zadru


Studenti su kroz navedene aktivnosti imali priliku kroz praksu primjenjivati znanja stečena u dosadašnjem školovanju te razvijati vještine terenskog rada i rada u međunarodnim grupama.

foto: Sveučilište u Zadru


Ovakvi programi pobuđuju dodatni interes studenta za istraživanje morskih ekosustava i izazova pred kojim se isti nalaze ali i nude priliku za zabavu i stjecanje novih poznanstava i prijateljstva.