Početna GLAZBA KONCERTNI URED Četiri koncerta u peta dana

KONCERTNI URED Četiri koncerta u peta dana

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar sljedećeg nas tjedna očekuju četiri koncerta. U ponedjeljak, 21. 11. u svečanoj dvorani Sveučilišta u 19:30 sati nastavlja se ciklus Zadarskoga komornog orkestra, i to koncertom koji je nastavak dugogodišnje prakse Orkestra da u svoj rad uključuje učenike Glazbene škole Blagoje Bersa. Kao solisti na violinama nastupit će učenici violinisti Dora Dušević, Nora Fantina, Antonija Tudorović i Luka Čačić. Orkestrom, kojem će se pridružiti bivši učenici Škole, a sadašnji studenti – violinistice Tena Milinčić, Tea Anić i Ivana Barjašić, violistica Rebecca Vidajić i violončelistica Karla Milićević – ravnat će dirigentica Branka Višić Karavida, ujedno i dugogodišnja ravnateljica Škole, te zasigurno jedan od najvećih glazbenika koje je Škola iznjedrila – Ivan Repušić, šef dirigent Orkestra Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu i šef dirigent Zadarskog komornog orkestra. Riječima Ivana Repušića, solisti predstavljaju “generaciju mladih glazbenika koja je ostvarila sjajne uspjehe na natjecanjima. Ovaj projekt im daje jedinstvenu priliku iskustva rada u profesionalnom ansamblu, što će im biti važan poticaj u njihovom glazbenom razvoju.”

U srijedu, 23. 11. u svečanoj dvorani Sveučilišta u 19:30 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, nastupom ansambla Splitski virtuozi. Uvertirom operete Laka konjica Franza von Suppèa označit će se povezanost dvaju gradova kroz popularno djelo skladatelja koji je rođen u Splitu, a kao petomjesečna beba došao u Zadar gdje živi do svoje 17. godine. Slijedi Romanca za violu i gudače Maxa Brucha gdje kao solist na violi nastupa Wladimir Kossjanenko, zatim jedan od najznačajnijih opusa 20. stoljeća – tragični Osmi kvartet Dmitrija Šostakoviča posvećen žrtvama fašizma i rata; Suita Pintarichiana – briljantan komad Borisa Papandopula skladan u stilu Haydna i Mozarta, kao i praizvedba nove skladbe Invokacija mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice, studenta kompozicije u klasi profesora Ivana Božičevića na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Prije deset godina su se, na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, istaknutoga violista i dirigenta svjetske karijere rodom iz Kazahstana, i osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću – Splitske virtuoze. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. Na njihovim koncertima nastupilo je više od 100 glazbenika iz 18 zemalja.

U četvrtak, 24. 11. u crkvi sv. Krševana u 19:30 sati Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić održat će svečani godišnji koncert. Društvo već 114 godina njeguje posvećenost amaterizmu i ljubavi njegovih članova prema umjetnosti, glazbi i pjevanju. Tijekom svoje iznimno bogate povijesti Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju pjevačku i glazbenu školu, prvu u Dalmaciji. Tradicionalno njeguje hrvatsku kulturnu baštinu te prihvaća izazove suvremenog glazbenog izričaja nastojeći dostići vrhunske domete amaterskog stvaralaštva. Najaktivnija sekcija koja je ostala do danas je ona Mješovitog pjevačkog zbora kojim od 2016. dirigira dr. sc. Tomislav Košta. Gost koncerta je Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Blagoje Bersa pod vodstvom dirigentice Nade Smoljan i uz pratnju klavirista Ivana Štorića. Ulaz je slobodan.

U petak, 25. 11. u svečanoj dvorani Sveučilišta u 19:30 sati u Ciklusu Bersa održat će se Koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa koji već tradicionalno pobuđuje velik interes publike, ponajprije učenika kojima je to izvrsna prilika da vide svoje nastavnike u ulozi koncertnih izvođača. Nastupit će pijanisti Blanka Aždajić Medić, Đurđica Vincetić, Ivan Štorić, Ivana Skroče, Jurica Šoša, Martina Lazar, Zrinka Tomašić, violončelistica Lidija Ledinić; Željko Andrić na klarinetu i saksofonu, trubač Dražen Habuš, gitaristi Hrvoje Šteko i Ivan Vihar; Josip Marcelić na kontrabasu te Vokalni ansambl BB u sastavu: Marjana Dušević, Blanka Aždajić Medić, Martina Lazar, Bernarda Klarin, Božena Lukin, Nada Smoljan, Ivan Štorić, Jurica Šoša, Mihovil Buturić, Dražen Habuš. Ulaz je slobodan.

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače u sljedećim terminima: 17.11. u 11-13 i 17:30-19:30, 19.11. u 11-13, a 21., 22. i 23.11. u 11-13 i 17:30-19:30.