Početna KULTURA KONCERTNI URED ZADAR U ovom tjednu koncert “Zadru na dar” i promocija...

KONCERTNI URED ZADAR U ovom tjednu koncert “Zadru na dar” i promocija grafičke mape “Tatekova koliba”

Koncertni ured Zadar u ovom tjednu najavljuje dva događaja. U okviru obilježavanja Dana grada Zadra u srijedu 25. studenog s početkom u 20 sati u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru na redu je drugi koncert iz Ciklusa Bersa, pod nazivom “Zadru na dar”, na kojem će se predstaviti profesori Glazbene škole Blagoje Bersa.

Nastupit će violončelistica Lidija Ledinić, flautistica Ana Lakić, pjevačica Nada Smoljan, klaviristi: Blanka Aždajić Medić, Jurica Šoša, Matrina Stipčević Petani, Tomislava Stella, Zrinka Tomašić, Silvia Magdalena Šimić, Nebojša Lakić, gitaristi Božena Lukin, Hrvoje Šteko, Josip Marcelić, Ivan Vihar, kao i baletna točka Sanje Petrovski.
U subotu 28. studenog u 12 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru održat će se promocija grafičke mape “Tatekova koliba”. Na promociji će govoriti pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak, profesorica i urednica mape Maja Rožman i voditelj projekta Josip Zanki.
Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ zasnivao se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse.

Ovom promocijom grafičke mape predstavlja se etapa istraživanja na Velebitu u Nacionalnom parku Paklenica, odabranom zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Maja Rožman vodila je radionicu tiska na drvetu sa studentima Jelenom Bogdanić, Klarom Burić, Dorianom Pacakom i Lukom Tomićem koji su svoju reinterpretaciju manifesta Udruženja umjetnika Zemlja uzeli kao polazište umjetničkog istraživanja.
Organizator projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa, Ureda za udruge RH, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Grada Zadra, Turističke zajednice općine Starigrad, Planinarskog društva Paklenica, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Turisthotela.