Početna VIJESTI MINISTRI MEDVED, BANOŽIĆ I BOŽINOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU MASLENICE Medved: „Vještina zapovijedanja ...

MINISTRI MEDVED, BANOŽIĆ I BOŽINOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU MASLENICE Medved: „Vještina zapovijedanja bila je uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi!

Foto: noviradio.hr

Zadar i Hrvatska obilježavaju 30. Obljetnicu VRO Maslenica, prvu veliku oslobodilačku akciju  Domovinskog rata, kada je ’93. godine, u tri dana, oslobođen veći dio zadarskog zaleđa, te je spojen jug i sjever Hrvatske.  Na obilježavanje došao je premijer Andrej Plenković sa 6 ministara. Ministar branitelja Tomo Medved tom je prilikom naglasio kako se danas prisjećamo 127 branitelja koji su poginuli u akciji Maslenica.

 Operacija je to koja je u prelomnim trenucima Domovinskog rata bila jedna od ključnih, koja je spojila sjever i jug naše zemlje. U samo tri dana oslobođene su strateške pozicije za nastavak rata u svijetlu pripreme za VRO Oluja. Načela ratovanja koja su ovdje primijenjena bila su uvod u pripremu za sve kasnije, važne vojne operacije. Vještina zapovijedanja, od strateške do taktičke razine, bila je uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi. Ali, jednako je tako bila i poruka neprijatelju. Stoga, pamti grad Zadar, pamti hrvatski narod Maslenicu i hrabrost hrvatskih branitelja koja se nikad neće zaboraviti.”

foto: Ministar Mario Banožić, novi radio

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo kako je VRO Maslenica bila snažna poruka da su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne osloboditi svaki pedalj Hrvatske.

„Na ovakav način, mi, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim hrvatskim braniteljima kao zahvalu i šaljemo poruku novim generacijama kako se voli svoja zemlja, što danas i činimo u okviru obilježavanja ove akcije kroz Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme gdje dajemo priliku mladim ljudima da se upoznaju sa sustavom hrvatske vojske, a isto tako hrvatske branitelje podsjećamo na one trenutke kada su stvarali ovu vojsku i kada su postavili temelje hrvatske vojske i sa svim onima što se ona danas modernizira i oprema“.

foto: ministar Davor Božinović, novi radio

“ Uvijek ćemo dolaziti ovdje jer se na ovom mjestu obranila Hrvatska“, rekao je ministar MUP-a Davor Božinović i dodao:

„ Nije slučajno agresor napao ovdje i nije slučajno odabrao ovaj dio hrvatske kako bi ju prepolovio. Nije slučajno i da su najhrabriji među nama, prije 30 godina, svi zajedno, stali u obranu ovog dijela zemlje gdje su sve sastavnice i hrvatske vojske i MUP-a dale najbolje od sebe i postavile temelje za ovo što je kasnije uslijedilo oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja u kojima se pokazalo kako imamo snagu, volja nikad nije bila upitna. Ali pokazali su da imaju i vještine i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja. Siguran sam da svi sudionici Maslenice i nažalost svi oni koji su poginuli bi danas bili zadovoljni da vide da smo u 30 godina postigli sve naše strateške ciljeve i da smo itekako postali priznata država u međunarodnim razmjerima te da je članica važnih europskih sastavnica“.

U 13 sati u HNK Zadar počinje svečana akademija na kojoj će prisustvovati premijer  Plenković s ministrima. U HNK-u Zadar večeras se održava koncert Orkestra HRM-a, Klape HRM-a “Sv. Juraj” i Policijske klape “Sv. Mihovil” s početkom u 19 sati, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni HNK-a od 11 do 13 sati. Cijeli program donosimo na noviradio.hr.